2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kitekintő

Általános körülmetélés Amerikában?

A kedvező afrikai tapasztalatok nyomán az év végéig a fiú újszülöttek általános körülmetélése mellett foglalhat állást az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja. Mint a hétfői The New York Times beszámol róla, a kérdés a héten, a szervezet atlantai országos HIV-megelőzési konferenciáján is felvetődik.

Három afrikai országban azt igazolták a felmérések, hogy – legalábbis a heteroszexuálisok körében – a körülmetéltek esetében 60 százalékkal kevésbé valószínű, hogy HIV-fertőzöttek lesznek. Amerikában a felnőtt férfiak mintegy négyötöde most is körül van metélve. De az utóbbi évtizedekben az újszülöttek kórházi rutinkörülmetélése a kétharmados arány alá csökkent, és a ráta még alacsonyabb az afroamerikaiak és a spanyol ajkúak körében, akik esetében pedig az AIDS-fertőzöttség jóval magasabb.

Washingtonban, amely többségi-kisebbségi város, azaz az országos kisebbségek itt többséget alkotnak, az USA-n belül a legmagasabb a vírushordozók aránya. A fővárosban élő negyvenesek közül csaknem minden tizedik fertőzött.

Peter Kilmarx, a megelőzési központ epidemológiai vezetője azt mondta: a HIV-fertőzöttség terjed Amerikában, ezért meg kell vizsgálni minden eszközt, amivel meg lehet állítani a folyamatot.

Az általános körülmetélésnek ellenzői is vannak. Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája az újszülöttek érdekére hivatkozva ez ellen foglalt állást ajánlásaiban. Számos szövetségi államban a szegények egészségbiztosítási alapja, a Medicaid ezért nem fizeti a beavatkozást.

Nem derül ki az eddigi adatokból, hogy a körülmetélés mennyiben akadályozza a vírus férfiakról nőkre való átterjedését. Azt pedig nem támasztják alá a kutatások, hogy a legnagyobb kockázatú csoport, a homoszexuális férfiak körében is eredményes megelőzési mód lenne.

Szőcs László, Népszabadság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink