hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A kórházigazgatók kezdenek besokallni

Tizenkét dühös ember

Jövő kedden valamennyi kórházigazgatót egyszerre fogadja Tarlós István. Az intézményvezetőknek egyébként kezd elegük lenni a politikai csetepatéból, mondván, a helyzet elbizonytalanítása már a gyógyító munka rovására megy, s van, ahol milliókban mérhető károkat okoz.

A főpolgármesteri találkozón Tarlós István beszámol meghívottainak az egészségügyért felelős szakállamtitkárral folytatott tárgyalásairól. A MedicalOnline által megkérdezett, ám nevük elhallgatását kérő kórházigazgatók kacsának tartják az elbocsátásukról szóló pénteki híreket. Mint mondták eléggé tapasztalt munkavállalók ahhoz, hogy tudják, a felmondásokat és nyugdíjazásokat nem nagycsoportos értekezleteken szokták közölni az érintettekkel. Ugyanakkor többen szóvá tették, hogy az elmúlt napok eseményei nem csak őket, hanem az általuk vezetett gárdát is elbizonytalanította, ez pedig egy ponton túl már a napi munka, a betegellátás rovására megy. Van olyan intézményvezető, aki arról számolt be, hogy egyes beszállítók - látva a fővárosi egészségügyben eluralkodó káoszt -, biztos ami biztos alapon gyorsan számlázni kezdtek.

Az események egyetlen "hozadéka", hogy felhívta a figyelmet – az egyébként rongyosra éppen nem olvasott – közalkalmazotti törvény módosítására. Ezek az új passzusok azért is váltak fontossá, mert erre támaszkodva tett a főpolgármester-helyettes kísérletet a kórházigazgatók jelentős részének menesztésére. 2011 január elsejétől minden, korábban határozatlan időre szóló szerződés határozott – öt évre – szóló lett. Ám az e cikkely mellé benyújtott, s elfogadott egyéni képviselői indítvány némiképp tovább cifrázta a helyzetet, amikor arról rendelkezett, hogy a fenti szabály nem vonatkozik azokra a vezető beosztású közalkalmazottakra, akiknek állását idén február 28-ig megpályáztatja a fenntartó. Ez a kitétel kizárólag a határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatottakra vonatkozik. Márpedig az öt érintett, közalkalmazottként dolgozó kórházigazgató közül négyre érvényes ez a passzus.

Mint korábban megírtuk, hét kórházigazgató a Munka Törvénykönyv hatálya alá tartozó szerződéssel végzi munkáját, vezetői megbízatása csupán egyiküknek határozott idejű.

Tarlós István az m1 Ma reggel című műsorában nyilatkozott az elmúlt napok eseményeiről, valamint egyúttal cáfolta a ma megjelent laphíreket is. A Népszabadság azt írta, hogy szerda este Orbán magához rendelte Tarlóst, és kettejük feszült beszélgetése közben felvetődött a főpolgármester távozásának lehetősége is. A Népszava állítását, miszerint raportra hívná a kórházvezetőket nemes egyszerűséggel "marhaságnak és rosszindulatú megjegyzésnek nevezte".

Horváth Judit
a szerző cikkei

G.K.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink