hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A kormány nem támogatja az abortuszt segítő jogszabályokat

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint "a közéletben lezajlott, otthonszüléssel kapcsolatos mozgalom" nem egészen az otthonszülésről, hanem a szülészet mai állapotáról, a humánus szülés igényéről szól. Annak megoldásához kulturális változásra van szükség - mondta Szócska Miklós egy budapesti konferencián.

Az államtitkár úgy látja: kialakult egy olyan kultúra, amely minden eszközzel próbálja akadályozni a népszaporulatot. Szólt arról, hogy sokan a munkahelyük megtartása érdekében nem mennek el szülni, pedig - véleménye szerint - a magyar fiatalok gyermekvállalási hajlandósága még a franciákénál is nagyobb. Már csak el kellene érni, hogy ez a gyakorlatban is megvalósuljon, mivel a demográfiai trendek már megkérdőjelezik az egészségügyi ellátórendszer fenntarthatóságát - fogalmazott.

43.000 abortusz évente

A szülészethez hozzátartozik az abortusz is, amelyből évente negyvenháromezret végeznek Magyarországon. Ezzel kapcsolatban az államtitkár hangsúlyozta: semmilyen jogszabályt nem fognak támogatni, amely a művi terhességmegszakítást segíti.

A Semmelweis Mozgalom által szervezett "A szülészet újjászületése, avagy az anya és babarát szülészeti ellátás lehetőségei" című konferencián Szócska Miklós azt mondta, egyetért azzal, hogy minden anyának joga van eldönteni, hol kívánja világra hozni a gyermekét.

Otthonszülés: közeledő álláspontok

A témában pénteken folytatják az egyeztetéseket szakmai szervezetekkel, már a konkrét jogszabályról. Ennek kapcsán Szócska Miklós megjegyezte: a szervezetek nem zárkóznak el attól a megoldástól, hogy az "otthonszülést közelítsék az intézményekhez".

Az államtitkár azt mondta, konkrét ígéreteket nem tenne, mivel most egy kulturális változásról van szó, és szerinte hosszú folyamatnak nézünk elébe. Mindezek mellett Szócska Miklós bízik abban, hogy a probléma megoldódik.

Az egészségügyben hadigazdálkodás folyik - fogalmazott az államtitkár annak kapcsán, hogy a költségvetés egészségügyi része a GDP arányában 5,5-ről 4,3-ra csökken, pedig - mint hangsúlyozta - "ha tehetné, már holnap elkezdene bababarát szülészeti központokat építeni".

Mikola: a bábáknak integrálódniuk kell az egészségügyi rendszerbe

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnökéhez hasonló véleményt fogalmazott meg Lesley Page angol bábaprofesszor is a konferencián.

Mikola István fontosnak nevezte, hogy a bábáknak is legyen szakmai kódjuk és ily módon legyenek részei az egészségügyi rendszernek. Emellett kiemelte, hogy a védőnők is fontos szerepet játszanak a szülés rendszerében.

A fideszes politikus szerint az orvosoknak, bábáknak, védőnőknek és civil szervezeteknek össze kell fogniuk ennek a morális természetű problémának a megoldására.

Mint mondta, a törvényhozás mintegy fél évvel ezelőtt találkozott a helyzettel, miszerint a legnagyobb problémák a népegészségügyben és a demográfiai trendekben vannak. A kormánynak szembesülnie kellett azzal, ha nem vállal felelősséget arra, hogy új irányt mutasson ezen a két területen, akkor hamarosan nem lesz miről beszélniük - közölte Mikola István, hozzátéve, hogy az új kormányzati struktúra vállalta a felelősséget.

Új morális alap megteremtése a cél

Úgy látja, a törvényhozás legnagyobb kihívása jelenleg, hogyan lehet ehhez egy új morális alapzatot megteremteni. Ehhez kapcsolódóan kiemelte: új törvényt alkottak a nemzeti összetartozásról, amely alapvetően fontos az elköteleződés és a gyermekvállalás kérdésében.

Mikola István hangsúlyozta, látják, hogy problémák vannak a szülés körül. Leszögezte: az új kormányzat hadat üzen annak a gyakorlatnak, hogy a gyermeket vállaló nőknek arról kelljen beszélgetniük, a szülésre kell gyűjteniük a pénzt.

Lesley Page kiemelte, hogy a szülészeti ellátás reformjához egy általános rendszerváltásra van szükség. Véleménye szerint a legfontosabb feladat a bábák regisztrációja és a képzési program kidolgozása olyan módon, hogy kompetensen és integráltan tudjanak dolgozni az egészségügyi rendszerben.

A bábák képzése, Geréb Ágnes

Fontos az alapképzés, de a tanulásnak egész életen át tartania kell - mondta, hozzátéve, hogy az Európai Uniónak is van egy kidolgozott szabályozása a bábák oktatására, ez magába foglalja egyebek mellett a családtervezési tanácsadást, a vészhelyzetben alkalmazandó eljárásokat és a kórházba való beutalás folyamatát is.

Eliska Kodysová a Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés Európai Régiója regionális és csehországi képviselője kiemelte: "meg kell érteni, hogy a bábák nem a szülészorvosok versenytársai". Amikor előadásában arról beszélt, reméli, hogy hamarosan Geréb Ágnes - az otthonszülés előzetes letartóztatásban lévő képviselője - is megoszthatja velük tudását és tapasztalatait, a közönség hosszas tapsba kezdett.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink