hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Fidesz: módosulhatnak az otthonszülésről szóló jogszabályok

Ékes Ilona kormánypárti képviselő ott lesz a Parlament előtt az otthonszülés szabályozásáért demonstrálókkal. Mint mondta, nagy tisztelettel adózik Geréb Ágnes munkája előtt.

Ez egy nagyon fontos, rendezetlen probléma, amit az eddigi kormányok elmulasztottak rendezni - hangsúlyozta a politikus, aki beszámolt arról, hogy a kérdésről már egyeztetett az egészségügyi bizottság elnökével, az egészségügyi államtitkárral és a szakminiszterrel is. Október végén tartanának egy utolsó egyeztetést, s ezután kerülhetnének a vonatkozó törvénymódosítások a parlament elé - fűzte hozzá.

A fideszes képviselő egy kis türelmet kért, mert mint mondta, hirtelen elintézni az elmúlt húsz év adósságát nem lehet, és az elmúlt nyolc év teljesen tönkretette az egészségügyet.

Kiemelte: nagyon fontosnak tartja, hogy az édesanyák megnyugtató körülmények között, biztonságban adjanak életet gyermekeiknek. A jelenlévők segítségét abban is kérte, hogy változzon meg az a hozzáállás, hogy a várandós, áldott állapotú édesanyákra azt mondják, terhes. Példaként említette Csángóföldet, ahol úgy fogalmaznak, jövője van az anyának.

Ékes Ilona elmondta, hogy meglátogatta a Geréb Ágnest a Gyorskocsi utcában, s készül arra, hogy újra bemegy hozzá. "Nem ismerem a törvényi helyeket, ami alapján őt az ügyészség előzetesbe helyezte, azt gondolom, hogy (...) a független magyar bíróság munkájába nem szólhatok bele" - mondta, majd hozzátette: a véleményét azonban elmondhatja. A politikus együttérzését fejezte ki, hogy "ma olyan embereket hurcolnak meg, akik az élet mellett állnak ki".

Ékes Ilona azt is mondta, joga van az anyának visszautasítani azokat a vizsgálatokat, amelyek veszélyeztetik a magzat épségét, egészségét. Hozzátette: nagyon szeretné, ha anya- és bababarát társadalom lehetne Magyarországon, s egyre több város kaphatná meg ezt a címet.

Tudjuk azt, hogy nem várt komplikációk mindig közbejöhetnek, de éppen ezért fontos szabályozni az otthonszülést, s fontos lesz olyan intézményeket létrehozni, ahol anya- és bababarát módon lehet szülni - emelte ki.

Ékes Ilona

A képviselőnő az emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottság tagja. 1953-ban, Budapesten született, öt gyermekes családanya. Végzettségei:Zsámbéki Tanítóképző Főiskola posztgraduális képzés szociális munkás szakosító (1995), Kecskeméti Óvónőképző Főiskola óvónői diploma (1977), Patrona Hungariae Gimnázium érettségi (1971).

Ékes Ilona nagy port kavart tavaly, amikor a budapesti rendőrfőkapitánynak írt levelében a melegfelvonulás betiltását kérte. Akkor a képviselőnő úgy fogalmazott, "Nincs genetikai bizonyíték arra, hogy a homoszexualitás az ember veleszületett tulajdonsága. Így lehetséges a "gyógyulás", az, hogy a melegek heteróvá váljanak."

A Népszabadság az eset kapcsán felkereste, többszöri kérdésükre, hogy betegségnek tartja-e a homoszexualitást, Ékes Ilona kitérő választ adott. "Szerinte: mentális sérülés. Elmondta, hogy vannak pszichiáter és pszichoterapeuta ismerősei, akik készek közreműködni a melegek "gyógyításában". Neveket nem árult el, mondván, hogy a szóban forgó szakemberek a befolyásos "homoszexuális lobbitól" tartva nem szeretnék felfedni kilétüket."

Ékes Ilona akkor nem egyeztetett a Fidesszel a kérdésben, a párt elhatárolódott a kijelentésektől.  

(forrás: MTI, Fidesz.hu, Népszabadság , Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés