2021. június. 23., szerda - Zoltán.
hirdetés
hirdetés

A kiropraktőrök és a tájékozott beleegyezés

A Guardian egyik tudományos blogjának szerzője, az alternatív gyógyászatot szkeptikusan szemlélő belgyógyász, Edzard Ernst legutóbbi írásában egy kiropraktőröket tömörítő szervezet felmérését idézi: csak a kiropraktőrök fele világosítja fel pácienseit a nyaki manipuláció összes lehetséges mellékhatásáról. A szerző álláspontja szerint levonható az a következtetés, hogy a brit kiropraktőrök nagy része az egészségügyi ellátás legalapvetőbb standardjait sem tartja be.

A kiropraktőr szervezet (Anglo-European College of Chiropractic in Bournemouth) kérdőívére 92 szakember válaszolt; az értékelés szerint mindössze 45 százalékuk beszéli meg a kezelés lehetséges mellékhatásait a betegekkel. A Guardian blogján idézett felmérés kapcsán nagy vita alakult ki az olvasók között. Volt, aki arra hivatkozott, hogy a kutatás kis elemszámú, Edzard Ernst szerint viszont levonható az a következtetés, hogy a brit kiropraktőrök nagy része az egészségügyi ellátás legalapvetőbb standardjait sem tartja be.

A kiropraktőrök 45 százaléka beszéli meg a kezelés lehetséges mellékhatásait a betegekkel

A belgyógyász-szerző figyelmeztet: súlyos komplikációk alakulhatnak ki, ha a nyaki gerinc manipulációjakor megsérül egy artéria. Az Ernst által hivatkozott források, így például az egyik, amelyet a blogíró szerzőként is jegyez (Stevinson, C, Ernst, E (2002). Risks associated with spinal manipulation. American Journal of Medicine) a kisebb, átmeneti mellékhatások előfordulási arányát tekintve megállapítja: azok a gerincmanipulációk felében fordulhatnak elő. A súlyosabb mellékhatások – a nyaki artéria sérülésén kívül: porckorongsérv és cauda equina szindróma – előfordulásának gyakorisága 1/1 millió (a skála szélső pontjai: 2 millió kezelésből 1 eredményez súlyosabb mellékhatást, illetve négyszázezer kezelésből 1).

A lap neve alatt nem először jelenik meg negatív tartalmú cikk az eljárással kapcsolatban. A Brit Kiropraktőrök Egyesülete Simon Singh tudományos szakíró ellen rágalmazás miatt pert is indított 2009-ben. A Guardian egyik áprilisi számában megjelent újságcikkében ugyanis Singh álorvoslásnak (az angol „bogus” kifejezést használta) nevezte a kiropraktikát.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

A tsimane törzs tagjait nem első alkalommal vizsgálják. 2017-ben már nagy nyilvánosságot kapott az az eredmény, miszerint időseik szív- és érrendszeri egészsége egészen példátlan a világon.

Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem közös projektje, melyben a lakosság segítségét kérik az inváziós csípőszúnyogok feltérképezéséhez.