hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségipar

Csontkovács robot

A japán kutatók feltalálták a törött lábat helyére illesztő csontkovács robotot, de a rémitően ható prototípus láttán sokakban bizony sajnálat ébred a betegek iránt. A francia szakemberek most a robotsebész „szelídítésén” dolgoznak.

Orvosi robotokra szakosodott japán és francia kutatók nemrégiben Tokióban találkoztak, hogy eszmecserét folytassanak a mechatronikának (a gépészet, az elektronika és a számítógépes irányítás egymás hatását erősítő integrálásának) a gyógyításban hasznosítható alkalmazásairól és a kétoldalú, egymást kiegészítő együttműködésről.

Műszaki bravúrok már születtek, főként Japánban, a csipeszek és más eszközök miniatürizálása, illetve a részleges vagy teljes távirányítás területén. A kutatóműhelyekben álló prototípusok igen impozánsak, legalábbis a megjelenésüket tekintve. „A japánok mechanikai zsenik, de időnként nehézségük támad a gépek programozásával. A franciák viszont a robotok irányításához szükséges szoftverekben jobbak” – vélekedik Pierre Dauchez Tokióban élő francia szakember az együttműködés előnyeiről.

Az orvosi robotoknál a mozdulatokat egy aranyműves pontosságával kell végrehajtani, amihez kifogástalan vezérlő és helyzetszabályozó szoftverek kellenek. A megbízhatóság annál is fontosabb, mert a beteg felteheti a kérdést: mire jó lecserélni a sebész tapasztalt kezét egy gépre, amelynek a működése első látásra veszélyesnek tűnik, kinézetre pedig bumfordi, agresszív, netán ijesztő?

A japán szakemberek – akárcsak az átlagpolgárok – számára viszont tagadhatatlanok az előnyök. „A robot segítségével a sebész ergonomikus testtartásban dolgozhat a műtőasztaltól távol, ahelyett, hogy a páciens fölé görnyedne” – mondja Hasidzume Makoto, a Kiusui Egyetem professzora.

Az orvos a képernyő előtt ülve, távirányítással adja a sebészi utasításokat, méghozzá receptorokkal és más mozgásfelismerő műszerekkel ellátott speciális karok segítségével, miközben a lába alatt lévő pedállal több más műveletet is elvégezhet. Ez a fajta sebészeti robot már a gyakorlatban is működik. Legismertebb típusa, az amerikai Da Vinci megtalálható az Egyesült Államok, Franciaország és más fejlett országok nagyobb kórházaiban.

Francia szakemberek szerint azonban az orvosi robotgyártás akkor lesz valóban eredményes, ha sikerül közvetlenül a páciensek testébe behatoló mikrorobotokat létrehozni.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink