2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A jövőben egyre többen részesülhetnek passzív immunizálásban

Az egészségügy újraindításával kapcsolatban hétfőn adnak tájékoztatást – hallhattuk az operatív törzs szombati, rövid tájékoztatóján.

Optimisták vagyunk a Magyarországon a passzív immunizálás alkalmazásával kapcsolatban; a jövőben egyre több koronavírusos beteg kaphat ilyen ellátást – jelezte Vályi-Nagy István. A Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója emlékeztetett, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére már a hazai járvány elején tudományos konzorcium alakult a lehetséges gyógymódok megtalálására. Vizsgálják például a koronavírus-fertőzésen átesett és a vírussal szemben hatékony immunválasszal rendelkező betegek vérplazmája felhasználásának lehetőségeit. A tudományos konzorcium tagjai a Dél-pesti Centrumkórház mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat.

Az intézményben már megkezdték a passzív immunizálást. Mint a főigazgató jelezte, egyre többen jelentkeznek a kísérletes eljárásban való részvételre; az országos tisztifőorvos maga is mintegy 300 személyt kért arra, hogy váljon potenciális donorrá. Vályi-Nagy közölte, a vérplazma sokáig eltárolható, így, ha esetleg második hulláma is lesz a járványnak, akkor tartalékkal is rendelkezünk majd a készítményekből.

Ugyancsak folynak eljárások innovatív gyógyszerekkel, egy másik csoportban ilyen szerekkel kezelik a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket. Bár külföldön csak most jelentették be, hogy vizsgálatot kezdenek a tocilizumabbal – mondta, itthon már mintegy 5 hete alkalmazzák ezt a szert. Tapasztalataik szerint az egyik csoportban meg tudják akadályozni vele, hogy a beteg intenzív osztályre kerüljön, a másikban pedig, hogy a betegek meghaljanak.

Kérdésre válaszolva elhangzott, az FDA által most engedélyezett remdesivir kórházi használatú, csak intravénásan használható; e szerrel most kezdődnek meg a klinikai vizsgálatok a kórházban.

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző (MTI/Koszticsák Szilárd)
Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző (MTI/Koszticsák Szilárd)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés