2024. április. 19., péntek - Emma.

Hétfőtől újraindul a betegellátás

Hétfőtől korlátosan, de újraindítják az egészségügyi ellátások jó néhány szegmensét, így az háziorvosi, valamint a fogászati ellátást, a szakrendeléseket, az egynapos ellátásokat, a transzplantációkat, a magánszolgáltatásokat, írja a Népszava.

 

Az ezek módjáról szóló miniszteri utasítás elsősorban a távkonzultációt ajánlja, az elkerülhetetlen orvos-beteg találkozásokra pedig előzetesen egyeztet időpontot és szigorú járványügyi szabályok megtartását írja elő, írja a lap. Az ellátóhelyre belépőknél láz- és rizikó felmérést kell végezni. Egy óra alatt legfeljebb négy beteg vizsgálata történhet. A rendelőkben biztosítani kell a beteg közötti másfél méteres távolságtartást. Továbbá előírták a betegfogadó helyiségek rendszeres fertőtlenítőszeres takarítását, a dolgozók számára a kézfertőtlenítés és a szükség szerinti védőeszközök (gumikesztyű, védőköpeny, szájmaszk) biztosítását.

Kásler Miklós humánminiszter utasítása szerint az ellátók az igazolásokat, a táppénzes papírokat, a szociális ellátásokhoz szükséges dokumentumokat kiadhatják orvos-beteg találkozás nélkül is. A szakorvosi javaslatok, a közgyógyigazolványok a veszélyhelyzet lejárta után is további 6-12 hónapig érvényben maradnak.

A szakrendeléseknél meg kell teremteni a telefonos vizitek lebonyolításának feltételeit, azaz, hogy a beteg kikérdezésével nyert adatokat összevethessék az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), e-tér adataival. Mindehhez biztosítaniuk kell szakorvost, telefont, és megfelelő informatikai kapcsolatokat is. Ha a telefonos konzultáció nem elég, vagy az eset bármilyen szempontból problémásnak látszik, és a személyes vizsgálat nem kerülhető el, akkor időpontra kell hívni a beteget. A telefonos konzultáció alapján az orvos rendelhet gyógyszert, írhat beutalót. A betegdokumentációban jelezni kell, hogy az ellátás telefonon történt és azt is, hogy milyen számról jelentkezett a beteg. berendelt betegekre is szigorú szabályok vonatkoznak, így például, aki nem jelenik meg a számára megjelölt időpontban, annak újat kell kérnie.

Magas kockázatú ellátást – például a laparoszkópos, az endoszkópos, az arc-állcsont sebészeti, az aerosol-képződéssel járó fogászati beavatkozást – kizárólag negatív PCR eredménnyel rendelkező betegnek szabad nyújtani. Azaz, minden ilyen esetben kötelező lesz a beteg tesztelése, éppúgy, mint az egynapos műtétek előtt, a kórházi beteg felvételeknél, valamint az intézmények közötti áthelyezések alkalmával is.

A rendelet újabb ágyfelszabadítást is előír, ezúttal az aktív rehabilitáció céljára kell 3000 ágyat, „a rugalmas tervezés eszközével”.

A teljes információ a Népszava Online-on

(forrás: Népszava Online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés