2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Orbán: Október-novemberben jöhet a járvány második hulláma

Magyarország az első csatát megnyerte a koronavírussal szemben, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A következő napok legfontosabb kifejezése az a szigorú menetrend, illetve fokozatosság – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában péntek reggel. A kormányfő elmondta: rendszeresen meghallgatja a járványügyi szakembereket, orvosokat, illetve az „egészségmatematikusokat” is, akik a járvány terjedésének a sajátosságaival foglalkoznak, és a vélemények itt is szerteágazóak. Van azonban mindig néhány közös pont, és azt a néhány közös pontot kell nekünk döntéshozóknak megértenünk, és összevetni a tapasztalatainkkal.

Három tény van, amiből ki tudunk indulni – mondta a miniszterelnök. – Az első az az, hogy ez a vírus létezik, itt van. A második, hogy nincs vakcinánk. A harmadik, hogy semmilyen garancia nincs arra, hogy magától elpusztulna vagy elmenne – sorolta a rádióműsorban Orbán Viktor.

Budapest és környéke a leginkább fertőzött, az időseket sokkal súlyosabban érinti, mint a fiatalokat – hívta fel a figyelmet a kormányfő. – Ha ez a két tény igaz, akkor a védekezés következő szakaszának is ehhez kell igazodni. Külön szabályok kellenek az időseknek, fenn kell tartani az időseket védő szabályainkat, és a szabályok kellenek a legfertőzöttebb Budapestre és Pest megye. Ezen a területen az ország központjában a kijárási korlátozások fennmaradnak, viszont a többi helyen, ahol azt tapasztaltuk, hogy a fertőzések száma az alacsonyabb, a halálozások száma jóval alacsonyabb, és a terjedési sebesség is sokkal lassúbb – tette hozzá Orbán Viktor. – Ezeken a helyeken a kijárási korlátozás helyett most már új szabályokat, könnyebb szabályokat, védelmi intézkedéseket vezetünk be – folytatta a miniszterelnök, aki arról is beszámolt, hogy minden nap azzal kezdi a munkáját, hogy – legtöbbször személyesen – meghallgatja az operatív törzs vezetőit. – Ezért minden reggel van lehetőség arra, hogy a kormányzat a legmagasabb szinten hozzon újabb döntéseket.

A kiszámíthatóság és a tervszerűség az fontosabb, mint a gyorsaság. A vírussal szembeni harca is igaz, hogy a biztonság fontosabb, mint a gyorsaság, de ha kell, akkor akár egy órán belül tudunk döntéseket hozni. Ennek a különleges jogrendnek éppen az az előnye, hogy nem különleges jogokat ad, hanem különleges gyorsaságra ad lehetőséget a kormány számára, és időnként ezzel kell élni – mondta Orbán Viktor. – De rendszerszerűen, tehát szisztematikusan áttekintve a tapasztalatokat, hetente szoktuk elemezni a helyzetet, és úgy látom, hogy kéthetente érdemes új döntéseket hoznunk. Két hét az az időszak, ahol a tudósaink, járványügyi szakembereink, orvosaink egy-egy változtatásnak a következményeit fel tudják mérni, és javaslatot tudnak tenni a számukra – fűzte hozzá a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta: az első csatát Magyarország megnyerte a vírussal szemben. Nem szabadult el, nem pusztított szándéka szerint, és korlátlanul sikerült kialakítani a védekezés módszereit, időt nyertünk és felkészítettük az egészségügyet a védekezésre. A legjobban reménykedünk, de a legrosszabb forgatókönyvre készülünk: ha mostantól bármilyen okból, belső vagy külső okból hirtelen újra nagy hullámban támadna a járvány, akkor nincs már olyan helye Magyarországnak, nincs olyan település, és nincs olyan ember, akinek azt kéne gondolni, hogy ő talán ellátás nélkül marad – mondta a kormányfő.

– Minden magyar embert, minden településen megtalálunk, beazonosítunk, orvosi ellátást tudunk biztosítani neki – tette hozzá a kormányfő. – Az a kérdés, hogy akkor hogyan indítsuk újra az életet, mert így élni, ahogy a védekezés ezt megkövetelte tőlünk, hosszabb távon nem lehet, illetve, ha lehet ennél kényelmesebben élni, akkor inkább éljünk úgy – mondta Orbán Viktor. A tapasztalat szempontjából a másik döntő tényező Ausztria, ahol 2-3 héttel hamarabb zajlanak le azok a folyamatok, amelyek aztán megérkeznek Magyarországra is. Ennek megfelelően a szabályozásoknak a könnyítése is először Ausztriában történt meg.

– Amikor az operatív törzs ülésén meg kell hoznom a végleges döntést, hogy milyen új szabályokat vezessünk be, akkor előttem ott vannak az osztrák döntések tapasztalatai, annak a számai – tájékoztatott a kormányfő, aki elmondta azt is, hogy ráadásul, mintha a csehek is olyan lépéseket tennének, amelyeknek vannak hasznos tapasztalatai, következtetései Magyarországra nézve is. Ha sikerül Budapesten a halálozási arányt csökkenteni, akkor nem fogunk habozni, hogy a budapestiek számára is újra indulhasson a normális élet – tette hozzá.

A vírus viszont nem ment el. Csak időt nyertünk és felkészültünk a vírus következő támadásának a kivédésére. De alaposan felkészültünk erre. – Az orvosok is azt mondják, hogy olyan világméretű járvány, amelynek csak egyetlen hulláma lett volna, nem volt. Tehát lesz második hullám is – figyelmeztetett a kormányfő. Most az a kombináció a legnépszerűbb ebben a pillanatban, hogy inkább lelassul a terjedés, aminek az időjárás is az oka, meg az eddigi védekezésnek a sikeressége, de október-november környékén számítanunk kell egy második hullámra. Vita van abban, hogy a második hullám kisebb lesz-e vagy erősebb, mint a mostani. Ezt senki sem tudja.

– Az eddigi döntéseinkből le fogjuk vonni a megfelelő tapasztalatokat a nyár során, hogy egy október-novemberi második hullámra könnyebben, gyorsabban és eredményesebben tudjunk felkészülni – mondta Orbán Viktor.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés