hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

A félretájékozódás és a szocialista kormányok eredményei

Félretájékozódásból és fontos tények figyelmen kívül hagyásából fakadnak a brit orvosi lapban megjelent kritikus hangú kijelentések, amelyek a hazai egészségügyet bírálják – reagált Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár, amit most a Magyar Hírlap idéz. Közölte: amit a 2015-ös adatokban látunk, az az előző nyolc év szocialista vezetésű kormányainak eredményét tükrözi.

Sokakat felháborított Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az a The Lancet nevű brit orvosi lapban megjelent „furcsa hangvételű” szerkesztőségi állásfoglalás, amely szerint a magyar gazdasági növekedés eredményei nem látszanak az emberek egészségén, és bár lenne a kormánynak lehetősége, hogy javítson az egészségügy helyzetén, mégsem teszi –  írja ezúttal a Magyar Hírlap. Az egészségügyi államtitkár korábban a Magyar Kórházszövetség kongresszusán jelentette be, hogy kormányzati szinten reflektálnak az írásra.

A cikk szerint a magyarok az uniós átlagnál öt évvel kevesebbet élnek, és hazánkban a dohányzók, elhízottak és alkoholisták aránya is magasabb, mint az EU-átlag. „Az egészségügyi kiadások a GDP 7,2 százalékára estek vissza (az uniós átlag 9,9 százalék), miközben csak a magyarok ötvenhat százaléka érzi magát egészségesnek, a rendszer pedig alulfinanszírozott” – írta a The Lancet.

Ónodi-Szűcs Zoltán szintén a brit szaklap hasábjain fejtette ki álláspontját, hangsúlyozva, a cikk megállapításai félretájékozódásból és fontos tények figyelmen kívül hagyásából fakadnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor 2010-es hatalomra jutása óta intézkedéseket tettek az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítására, népegészségügyi termékadót vetettek ki az egészségtelenül magas cukor- és sótartalmú élelmiszerekre, és ezek összességében jócskán csökkentették fogyasztásukat. Azt is felidézte az államtitkár, hogy a kormányfő 2013-ban WHO-kitüntetést kapott a dohányzásellenes jogszabályok miatt, amelyek egyebek mellett megtiltották a cigarettázást a nem lakócélú zárt helyeken, és dohányboltokba szorította vissza a dohánytermékek eladását.

A közegészségügy érdekét szolgáló befektetés a kormány részéről az is, hogy a nemzeti tantervben növelték a kötelező testnevelésórák mennyiségét – mutatott rá Ónodi-Szűcs Zoltán, a többi közt hozzátéve, öt–tíz év után mutatkoznak meg az egészségpolitikai döntések eredményei, és amit a 2015-ös adatokban látunk, az az előző nyolc év szocialista vezetésű kormányainak eredményét tükrözi.

hirdetés

Könyveink