hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A Crohn-betegség biomarkere

Az OTSZ Online szerint a granulocyta-macrophág kolónia-stimuláló faktor (GM-CSF) elleni autoantitestek már évekkel a tünetek és a betegség megjelenése előtt jelzik a komplikált Crohn-betegséget.

A Gastroenterology folyóiratban 2022. májusában online megjelent tanulmányukban Dr. Arthur Mortha (University of Toronto, Ontario, Kanada) és munkatársai katonai szolgálatban lévő személyeken végzett vizsgálat során olyan új biomarkert igazoltak, amely ígéretesnek látszik a komplikált Crohn-betegség (CD) diagnózisa, ellátása és kezelése vonatkozásában.

A kutatók 220, ismételten Crohn-betegséggel diagnosztizált és 440 egészséges kontroll egyénnél mérték az anti-GM-CSF autoantitestek szintjét ELISA (enzym-linked immunosorbent assay) módszerrel. A résztvevőket a(z) US Defense Medical Surveillance System-ből választották ki, és összesen több mint 1800 minta vizsgálatát végezték el.

A kérdéses autoantitestek a GM-CSF poszt-transzlációs módosításait (speciálisan a glikozilációt) célozzák meg: a CD betegek szérumában a GM-CSF abnormális glikozilációja igazolódott. Ezek az autoantitestek már a tüneteket mutató betegeknél a diagnózis előtt 6 évvel is kimutathatók voltak és előre jelezték a betegség megjelenése utáni komplikációkat (HR: 2,9, P<0,001). Az autoantitestek interferálnak a GM-CSF-et a bélben termelő „group 3 innate lymphoid sejtekkel” (ILC3-kel) és a CD által nem érintett mucosa myeloid sejtjeivel. Az interferencia az ILC3 sejtekben észlelhető gén-szignatúra változásaihoz társul.

Az új biomarker kiegészítheti a korai, vagy aggresszív CD megjelenésének egyéb prodromális jeleit, mint pl. a specifikus mikróbás antigéneket megcélzó antitestek és az belek permeabilitása. Az anti-GM-CSF autoantitestek már a mikróbás antitestek megjelenése előtt kimutathatók. A diagnózis előtt alkalmazott további markerek és próbák segítenek a betegség előrejelzésében.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés