hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Igazolódni látszik a stressz és a Crohn-betegség közötti közvetlen élettani kapcsolat

A kanadai McMaster University vezetésével végzett újabb vizsgálat eredményeit közölte a Nature Communications folyóirat.

A vizsgálatban egereket stresszeltek alvás- vagy élelem-megvonással, miközben folyamatosan mérték a béltraktusban található egyes baktériumok mennyiségét és az állatok stresszhormonszintjét. Az adatok szerint stressz hatására nagy mértékben megnőtt az Enterobacteriaceae baktériumok mennyisége, mely a béltraktus legyengült immunrendszerének egyenes következménye.

A kutatók a kolonizációs modell alapján azt az élettani magyarázatot valószínűsítik, hogy a stresszhatás miatt képződő glükokortikoidok a normál körülmények között IL-22 citokint termelő CD45+ és CD90+ sejtek apoptózisát idézik elő, melynek hatására a bélnyálka integritása megszakad, és a „rossz” bélbaktériumok kerülnek túlsúlyba. A folyamat a vizsgálat eredményei szerint a glükokortikoid szignalizáció blokkolásával vagy rekombináns IL-22 citokinek adagolásával visszafordítható, ami a későbbiekben új eszközöket jelenthet a Crohn-betegség elleni küzdelemben.

Forrás: Christopher R. Shaler et al, Psychological stress impairs IL22-driven protective gut mucosal immunity against colonising pathobionts, Nature Communications (2021).

 

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés