hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A cisztás fibrózis génhordozói számos betegségre hajlamosak

A cisztás fibrózisra hajlamosító gén heterozigóta formában való hordozása több, mint 50 betegség fokozott kockázatával jár együtt.

A cisztás fibrózis (mukoviszcidózis) a leggyakoribb – autoszomális recesszív módon – öröklött genetikai betegség Európában. Minden 25. ember hordozza a betegségre determináló hibás CFTR-allélt. (A CFTR-gén egy a klorid- és a bikarbonát-ionok transzportjáért felelős membránfehérjét kódol.)

A hordozók sem egészségesek

Az, hogy valaki „csak” hordozó, a cisztás fibrózis esetén nem jelenti azt, hogy ő teljesen egészséges. Már korábbi vizsgálatok is sejtetni engedték, hogy a hibás gén – többek között - a pacreatitis, az asztma és a férfi infertilitás fokozott kockázatával áll kapcsolatban. Egy nemrégiben publikált közleményben arra mutattak rá, hogy a CFTR-allélt heterozigóta formában hordozó személyeknél 59 vizsgált kórkép közül 57 esetében fokozott hajlam igazolható.

Öt-hétszeres kockázat infertilitásra és pancreatitisre

USA-beli kutatók 19802 mutáns CFTR-hordozó és egészséges (nem hordozó) kontroll személy egészségügyi aktáinak összevetésével keresték a választ arra, hogy a cisztás fibrózist okozó gén hordozása milyen egészségügyi kockázatokkal társul. A vizsgált 59 kórkép közül 57 esetében szignifikáns kapcsolatot igazoltak a statisztikai elemzések. Azaz, már a „hordozás” ténye is elég ahhoz, hogy bizonyos kórképeknél akár 6-7-szeres kockázatot lehessen kimutatni.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A hordozóknál fokozott kockázattal előforduló kórképek között számos, korábban leírt egészségügyi probléma is van.

A férfi infertilitás esélye 5,09-szeresére, a krónikus pancreatitisé 6,76-szorosára, a hörgőtágulaté 5,62-szeresére, míg a nem tuberkulózisos Mycobacterium-fertőzéseké 2,75-szörösére nő, ha valakiben az egyik CFTR-gén hibás.

Újabb kórképekkel való kapcsolatot fedeztek fel

A citált vizsgálat több, korábban nem sejtett betegségnél is alátámasztotta azoknak a kapcsolatát a cisztás fibrózis gén hordozásának a tényével.

Megállapították, hogy a székrekedés 1,32-szer, az 1-es típusú cukorbetegség 1,49-szer, az epekövesség 1,14-szer, az alacsonynövés 2,41-szer, a sárgaság 1,66-szor, míg a gerincferdülés 1,24-szer gyakrabban fordul elő a cisztás fibrózis génhordozóinál, mint azoknál, akiknek mindkét CFTR-allélje intakt.

(Forrás: PNAS)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink