hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

"Minden a műtét mellett szól, amin őszintén meglepődtünk"

Hosszabb távon kisebb a halálozási kockázat, ha az elzáródott szívartériát nem angioplasztikával és sztent behelyezésével kezelik, hanem bypass műtétet végeznek - közölték tanulmányuk eredményét amerikai kutatók.

A bypass műtétnél a test más részéből származó egészséges eret ültetnek be a szívbe, ezáltal kikerülik az elzáródott érszakaszt. Az angioplasztikához nem szükséges felnyitni a mellkast, az artériákon keresztül bevezetett vékony, hajlékony cső segítségével végzik el a ballonos tágítást, és helyezik el az eret kitámasztó apró fémhálót, a sztentet.

Elemzésükhöz a kutatók 190 ezer, a Medicare által biztosított páciens adatait használták fel, a témában ez az eddigi legnagyobb méretű tanulmány. A halálozási arány mindkét kezelés esetében hasonlónak bizonyult a műtétet követő egy év elteltével. Négy év múlva azonban az angioplasztikával kezelt páciensek 21 százaléka már nem élt, míg a bypass műtéten átesetteknek csak 16 százaléka halt meg.

Bypass műtéten mintegy 86 ezer, angioplasztikán pedig 104 ezer ember esett át 2004 és 2007 között. Az egyes csoportok közötti más eredetű (nem, életkor, egyéb betegségek) eltéréseket az elemzésnél figyelembe vették és kiegyensúlyozták.

"Minden a műtét mellett szól, amin őszintén meglepődtünk" - összegezte William Weintraub kutatásvezető, a newarki Christiana Care Health System munkatársa.

Vannak tesztek arra vonatkozóan, hogy kinél, melyik eljárást érdemes alkalmazni, ám "általában intuitív módon végzik ezt az orvosok" a páciens állapotának áttekintésére alapozva - magyarázta Harlan Krumholz, aki az egészségügyi beavatkozások kimenetelét kutatja a Yale Egyetemen.

Az eredményeket az Amerikai Kardiológiai Kollégium konferenciáján ismertették Chicagóban és közzétette a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat is.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés