hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Melyiket szeressem?

7+1 szempont a laborszolgáltató kiválasztásához

A magánpraxist fenntartó orvosnak rengeteg dologban kell döntenie: a rendelő berendezésétől a takarításig, a könyvelő kiválasztásától az asszisztencia beosztásán át a hatóságokkal való kapcsolattartásig egy személyben kell felelősen határoznia. Sokszor rajta múlik a laborvizsgálatokat végző szolgáltató kiválasztása is, amely – szakmától függően – a diagnózishoz és a kezeléséhez szükséges információknak akár a 70–80 százalékáért felelős.

Egy költségérzékeny vállalkozás, magánpraxis számára a szolgáltató labor kiválasztása kapcsán egyértelmű az igény: jó minőségű eredményre van szüksége minél gyorsabban és olcsóbban. Milyen szempontok segíthetik a jó döntést?

1.      Minőség: kérje a tanúsítványt!

A laborok munkájának a színvonalát külső minőségbiztosítási programokkal ellenőrzik. A programban részt vevő laboratóriumok rendszeres időközönként mintákat kapnak, ezekből elvégzik a vizsgálatokat, az eredményeket visszaküldik. A visszaküldött eredményeket a programot lebonyolító szervezet értékeli; ha az eredmények meghatározott tartományon belül vannak, a labor tanúsítványt kap arról, hogy megfelelően végzi a mérést. Fontos tudni: ma nincs retorziója annak, ha egy labornak nincs tanúsítványa (vagy kiderül a program során, hogy rosszul végzi a mérést). Továbbra is rutinszerűen végezheti az adott vizsgálatot. Mindenképpen ragaszkodjon ahhoz, hogy az ön által kért vizsgálatok esetében rendelkezzen a labor tanúsítvánnyal.

2.      Kínálat: egy betegtől egy helyen

Egy beteg esetében a laborvizsgálatokat lehetőség szerint egy laborban javasolt végezni. A laborban dolgozó szakemberek ugyanis minden betegnél a vizsgálatokat egységesen áttekintik, jóváhagyják (validálják). Az egyes adatok egységes egészként sokkal több információt adnak, mint önmagukban. Célszerű bizonyos vizsgálattípusokat (pl. pajzsmirigyhormonokat vagy nemi hormonokat) egységesen ugyanazon a platformon végezni. Ha csak egy helyre küldi a beteg mintáját, akkor a vérminta mennyisége is csökkenthető lesz (kevesebb csőre van szükség).

3.      Gyorsaság: számít az idő

A labor vállalási ideje: a beérkezett mintától a leletkiadásig eltelt időtartam. Rutin vizsgálatoknál elvárható az egy napon, a ritkábbak esetében az egy héten, a nagyon ritkán végzett vizsgálatoknál az egy hónapon belüli teljesítés. A vállalási idő függ a labor vizsgálatszámától. A kisebb laborok általában később végzik el a drágább vizsgálatokat, mivel több időre van szükségük ahhoz, hogy összegyűljön a rentábilisan (pl. egy kittel) lemérhető vizsgálati szám.

4.      Ár

Bár a laborvizsgálat ára esetenként tetemes kiadás lehet, összességében a kezelés során kiadott egyéb tételekhez (pl. gyógyszer) viszonyítva még mindig viszonylag kis tételnek számít. Magyarországon jelenleg négy nagy és több kisebb (specializált) labor végez magánpraxisok számára vizsgálatokat. Bár nincs összehasonlító árlista, a tapasztalatok szerint az összegek általában nem mutatnak nagymértékű eltérést. A magánpraxisoknak tehát nem feltétlenül a labor árán javasolt takarékoskodniuk (különösen, ha azt tovább tudják hárítani a betegre) – inkább az javasolt, hogy a minőségre koncentráljanak.

Emlékeztető

Mit javasolt a fizetési feltételeken túl rögzíteni a laborszolgáltatóval kötött szerződésben?

  • Kapcsolattartó személyek
  • Mintaszállítás módja és felelőssége (javasolt, hogy a laborszolgáltató vállalja)
  • Vizsgálatok megnevezése és ára
  • Vállalási idő
  • Eredményközlés módja
  • Tanúsítvány ténye (illetve értesítést kell kérni, ha esetleg időközben már nem rendelkezik a cég tanúsítással)

A laborvizsgálatok esetében az elszámolás alapja általában a német pont (NP). Az NP értéket az OEP vizsgálatonként állapította meg. A laborok az NP és a bekerülési költség összevetése alapján adnak meg árat. Az OEP a teljesítményvolumen-korlátig 1,5 forintot fizet NP-ként, ezért állami finanszírozású intézmények gyakran NP-ként 1,5 forintot számolnak. A magánszolgáltatók sokszor ettől lényegesen eltérő (alacsonyabb) árat számítanak fel.

Vannak olyan újabb vizsgálatok (pl. gasztroenterológiában a kalprotektin, nőgyógyászatban az inhibin vagy az anti-Müllerian hormon), ahol még nem állapítottak meg NP-t. Ezeket a vizsgálatokat az államilag fenntartott laboratóriumokban általában nem végzik el, ugyanis nem tudják elszámolni azokat az OEP felé. A magánlaboratóriumok egyedi árkalkulációt állapítanak meg. (Fontos tudni, hogy az újabb vizsgálatok esetében nemcsak az árkalkuláció, de a minőségbiztosítás sem feltétlenül megoldott.)

5.      Szállítás: inkább a labor oldja meg

A helytelenül tárolt és késve szállított mintát a labor nem fogja tudni megfelelően feldolgozni, az eredmények nem lesznek értékelhetők. Elengedhetetlen tisztázni, hogy a kért vizsgálatok esetében szükség van-e speciális mintakezelésre, vagy elegendő azokat szobahőmérsékleten tárolni a szállításig. A laborszolgáltatóval tisztázni kell, hogy a minták hogyan, milyen gyorsan kerüljenek a laboratóriumba és ez kinek a felelőssége.

6.      Tapasztalat

A laborvizsgálatokat automaták végzik. Az automaták megfelelően működtetve pontos eredményt adnak. Az eredményt azonban befolyásolja, hogy milyen reagenssel, milyen automatán történt a mérés. Ez különösen a speciálisabb, úgynevezett immunvizsgálatok (pl. hormonok és tumormarkerek) esetében van így. Az összehasonlítható eredmények, a betegek állapotának a figyelemmel kísérése érdekében ezért fontos tudnia azt, hogy a vizsgálatok pontosan milyen platformon történnek, és ezekkel az adott labornak milyen tapasztalata van – ezekre kérdezzen rá!

7.      Konzultáció

A speciálisabb laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek az értelmezésében rengeteget segíthet a hozzáértő laboratóriumi szakember, aki a leletek interpretációja során akár további vizsgálatok végzésére is ajánlást adhat. A szolgáltató kiválasztásakor kérdezzen rá, dolgozik-e náluk ilyen munkatárs. Tájékozódjon, mi a szakképesítése, mikor és hogyan veheti fel vele szükség esetén a kapcsolatot.

+ 1: Leletközlés módja

A kapott eredményeket számítógépes úton vagy nyomtatva, postán/kézbesítővel kaphatja meg. A számítógépes úton küldött leletek esetében oda kell figyelni a betegek személyes adatainak a védelmére. Javasolt például a magánpraxis saját e-mail címére küldeni az eredményeket, odafigyelve arra, hogy illetéktelenek ne juthassanak hozzá.

Dr. Vásárhelyi Barna
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés