2022. május. 16., hétfő - Mózes, Botond.
hirdetés
hirdetés

150 nap hospice ellátás járna...

Magyarországon minden daganatos beteg 150 napig jogosult hospice ellátásra, a valóságban azonban csak az érintettek ötöde kap segítséget, és ők is gyakran csak 1-2 hétig részesülhetnek szakszerű ápolásban.

Míg 1960-ban az elhunytak 15 százalékánál találtak daganatot, 2013-ban már minden negyedik ember rákban halt meg Magyarországon az Eurostat adatai szerint. „Ezeknek a betegeknek összetett, orvosi és pszichés ellátásra lenne szükségük az aktív gyógykezelések befejezése után: a családtagok egyedül nem képesek a hatékony fájdalomcsillapításra és más tünetek kezelésére, a krónikus osztályokon viszont az a szeretetteli, támogató légkör hiányzik, ami az élet méltó befejezéséhez szükséges – jelzi a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója.

Magyarországon a fizikai és lelki szempontból is magas fokú ellátást biztosító hospice-palliatív ápolásban a gyógyíthatatlan daganatos betegeknek csak 22 százaléka részesül. A WHO ajánlása szerint 1 millió lakosra legalább 50 palliatív ágynak kellene jutnia, hazánk azonban ennek felével sem rendelkezik. Ennek megfelelően a Magyar Hospice Alapítvány fekvőbeteg-részlegének kihasználtsága is maximális, 2015-ben 181 embert kezeltek itt.

Hospice ellátásra otthoni ápolás keretében is lenne lehetőség: ilyenkor a szakorvos, ápoló, pszichológus, dietetikus és gyógytornász házhoz megy, hogy élete utolsó pillanatáig támogassa a beteget. Ezt a háziorvos rendelheti el 50 napra, amelyet két alkalommal meghosszabbíthat, így összesen 150 nap szakszerű segítség járna minden daganatos betegségben szenvedő embernek teljesen ingyen.A betegek azonban gyakran csak az utolsó 1-2 hétben kapják meg a megfelelő életvégi gondoskodást a hospice ellátással kapcsolatos ismeretek hiányossága miatt, ami részben az orvosi tájékoztatás elégtelenségére vezethető vissza” – tette hozzá a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója.

2013 óta minden rezidensnek kötelező elvégeznie egy palliatív továbbképzést, ami javíthat ezen az arányon” – egészítette ki az elmondottakat Muszbek Katalin. A szakember elmondta, hogy a betegek számára térítésmentes ellátást az alapítvány 80 fő (teljes-, illetve részmunkaidőben dolgozó) munkatárs és számos önkéntes segítségével biztosítja. Az OEP-től kapnak ugyan támogatást mind a fekvőbetegek, mind az otthon ápolt emberek után, de ez csak a működési költségeik 40 százalékát fedezi. 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.

Hiába kérte többek között a Magyar Orvosi Kamara is, hogy külön egészségügyi minisztérium feleljen a jövőben az egészségügyet érintő döntésekért, ez a jelek szerint nem fog megvalósulni.