2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

150 gyerek egy spermadonortól

Spermabotrány van kibontakozóban az Egyesült Államokban. Pontosabban spermabankbotrány.

Történt ugyanis, hogy két együtt élő hölgy hét éve egy ilyen intézmény szolgáltatásait vette igénybe közösen nevelt gyermekük megszületéséhez. Már akkor remélték, hogy fiuk egyszer majd megismerheti néhány féltestvérét. Ez persze nem egyszerű, ha a spermabankok szigorúan veszik a donorok anonimitását. Csakhogy bizonyos vonatkozásban nem ez a helyzet – írja Palugyai István a Népszabadságban.

A pár egyik tagja a világhálón nemrégiben kutatásba fogott, és e célból felhívást intézett a hasonló helyzetű anyákhoz. A jelentkezőkből internetes csoportot hozott létre, amelynek az lett az eredménye, hogy a féltestvérek száma mára 150-re nőtt, akik, a fényképüket látva meglehetősen hasonlítanak is egymásra.

Mivel Amerikában egyre több mesterségesen megtermékenyült hölgy kezdett hasonló keresésbe, több hasonló, bár ennél azért kevésbé feltűnő eredmény született. Az anyák a honlapokon és a chatszobákban meglepetésükre nem is egy ötvenfős vagy annál valamivel nagyobb féltestvércsapatra leltek, ahol a donorok egyedi azonosító kódokkal szerepeltek.

A jelenség azonban nem csak személyiségi jogi aggályokat vet fel. A spermabankok ilyen engedékenysége mellett a ritka öröklődő betegségek génjei ugyanúgy felszaporodhatnak, mint ahogy a vérfertőzés esélye is megnőhet, különösen egy szűkebb populáción belül – állítják orvosi szakértők.

A gond az, hogy az Egyesült Államokban, ahol egyes magánkézben lévő spermabankok óriási hasznot zsebelnek be a „népszerű” donorok spermájának többszöri eladásából, nincs kötelező felső határ, hányszor használhatják fel az egyes donorok ivarsejtjeit. Az illetékes amerikai tudományos társaságnak (American Society of Reproductive Medicine) csupán egy ajánlása létezik, amely 800 ezres populációnál például 25-ször javasolja felhasználni valakinek a spermáját.

Ma a szaporodás más vonatkozásai ban Európánál jóval bigottabb USA-ban senki nem tudja, hány gyermek születik évente mesterséges megtermékenyítéssel, hiszen az anyákat ugyan felkérik, jelentsék újszülöttüket a spermabanknak, ám ezt a New York Timesban közölt adat szerint csak 20-40 százalékuk teszi meg. Létezik már 2000 óta egy olyan honlapadatbázis is, amely a „bérapától” fogant gyermekek szüleinek ad segítséget a féltestvérkeresésben, emellett felvilágosítást és lelki támogatást. A honlapot egy olyan hölgy alapította, aki hajdan szintén donortól szerzett sperma segítségével hozta világra a fiát.

Most a botrány hatására persze Amerika-szerte szigorítani szeretnék a szabályokat, mind az egy donor felhasználhatóságát, mind az anonimitást illetően. Nemzetközileg erre van is példa, hiszen például Európában sok helyen, így az 1978-banManchesterben világra jött Louise Brown óta a lombikbébi-technológia úttörőjének számító Nagy-Britanniában tíz alkalommal lehet csak egy donor spermáját felhasználni, s ez Európaszerte etalonná vált.

Kosztolányi György akadémikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottságának elnöke megnyugtat, hazánkban még ennél is szigorúbb a szabályozás, az 1997-es egészségügyi törvény alapján egy donortól csak négy alkalommal lehet spermát felhasználni.

Palugyai István
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink