2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Féltestvérek, gyülekező!

Donor-sperma, illetve donor-petesejt révén fogant féltestvérek DNS-ét akarja összegyűjteni és analizálni egy nemzetközi online civil szervezetet.

A Donor Sibling Registry-t (DSR, donor-testvér nyilvántartás) 2000-ben alapította Wendy Kramer és fia, és a szervezet ma már majdnem 30 ezer tagot számlál, eddig 8 ezer féltestvér egymásra találását segítette. 

A DSR olyan donoroknak is segítséget nyújt, akik szeretnék megtalálni vérszerinti gyermekeiket, illetve olyan gyermekeknek, akik vérszerinti apjukat vagy anyjukat keresik – a donoroknak azt a jogát, hogy akár titokban is akarhatják tartani kilétüket, tiszteletben tartja a szervezet.

Most a DSR – mint arról a New Scientist beszámol – azt javasolja, hogy gyűjtsék össze a tagok szájnyálkahártya-mintáit, amiből a Cambridge-i Whitehead Intézet elvégezné a DNS-analízist.

A javaslat indoklása szerint ebből a tagok és a tudomány egyaránt profitálna. A tagok megbizonyosodhatnának eddig megtalált rokonaik „valódiságáról”, illetve új rokonokat találhatnának, a tudomány pedig óriási kincsesbányára tenne szert: meg lehetne vizsgálni a genetika és a környezet szerepét, azok arányát és egymásra hatását azokban az esetekben, amikor egy donor valamilyen betegségét több gyermeke is örökölte.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink