hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Ősztől épülhet a szegedi lézerközpont

A lézeres kutatóközpont építése a tervek szerint idén ősszel kezdődik, és várhatóan 2015-re készülnek el a lézerberendezéseknek, kutatóközpontnak és irodáknak helyet adó épületek.

Sikeresen zárult a szegedi lézerközpont építési engedélyezési eljárása, ősszel elkezdődhet az európai uniós tudományos nagyberuházás kivitelezési szakasza – közölte a projekt kommunikációs ügynöksége.

A kutatóközpont tavaly decemberben megkapta az útépítési engedélyt, valamint az épületekre az építési engedélyt, július közepén pedig a vízjogi létesítési engedélyeket.

A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor speciális műszaki feltételeknek kellett megfelelni, elsősorban a rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom, a tisztaterek és a sugárvédelem tekintetében – idézte a közlemény Lehrner Lórántot, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját.

Az ELI lézeres kutatóközpont építése a tervek szerint idén ősszel kezdődik, és várhatóan 2015-re készülnek el a lézerberendezéseknek, kutatóközpontnak és irodáknak helyet adó épületek. A nagyberuházás első fázisában erre 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból 37 milliárd forint fordítható. A következő uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a központban további, speciális paraméterekkel rendelkező kutatóberendezések kialakítására.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink