hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Orvosi szobrászat: zsírból lesz a fül

Fület és orrot növesztenének a testzsír őssejtjeiből brit kutatók egy új eljárás segítségével. A porcszövetet már sikerült előállítani, a biztonsági tesztek azonban még hátravannak.

A porcból kialakítandó fület és orrot a londoni Great Ormond Street kórház szakemberei az arc rekonstrukciójára szeretnék felhasználni - adta hírül a BBC a Nanomedicine című szaklapban megjelent tanulmány nyomán.

Olyan betegségek kezelését tenné lehetővé az új technológia, mint a mikrotia, mely a fül fejlődésének rendellenessége. A mikrotiás gyermek külső hallószerve hiányzik vagy egészen kicsire nő csak meg. Jelenleg a kórt úgy kezelik, hogy a gyermek bordájából emelnek ki porcot, melyet aztán a sebészek a beültetés előtt fülalakúra formáznak. Ez az eljárás több műtéttel is jár, a bordaporc helye nem regenerálódik, és a hegek is maradandóak.

A londoni kutatók most olyan alternatívát dolgoztak ki, amelyben a gyermek testéből vett kicsiny zsírminta őssejtjeiből növesztenének porcszövetet. Fülformájú "vázat" helyeznének az őssejtes oldatba, így az őssejtek felvennék a kívánt alakot és szerkezetet. Az oldat összetevői azt segítenék elő, hogy az őssejtekből porcszövet fejlődjön ki. Ezt aztán a gyermek bőre alá lehet ültetni, hogy így egészséges fülformája legyen.

A porszövetet már sikerült zsírból vett őssejtekből a vázon kialakítani, ám a biztonsági teszteket még el kell végezni, mielőtt az eljárást betegek esetében is alkalmazhatnák.

Patrizia Ferretti fejlődésbiológus, a kutatócsoport tagja elmondta: igen izgalmas, hogy olyan sejtekkel dolgoznak, melyek nem rákkeltőek, és a páciens saját testéből származnak, így nem kell tartani attól, hogy beültetés után az immunrendszer felveszi ellenük a harcot. Egyetlen sebészeti beavatkozás kell csak hozzá, ezzel látványosan csökken a kis beteget érintő megterhelés, az implantátum pedig remélhetőleg együtt növekszik a gyermekkel - tette hozzá.

Ezzel az eljárással orrszövet is kialakítható, erre felnőtteknél lehet szükség rákos daganatot eltávolító műtét után. Az orvosok szerint csontszövet is létrehozható ugyanebből az anyagból kiindulva.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink