hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

Fogat növesztettek felnőtt egerekben

Japán kutatóknak sikerült jól működő fogakat növeszteniük felnőtt egerekben egérembriókból vett sejtek felhasználásával, és remélik, hogy a jövőben embereknél is használható lesz új technológiájuk.

„Ez a terápia alkalmas  arra, hogy helyreállítsa a szervfunkciók részleges elvesztését” – írták a kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) hétfőn megjelent számában.

A közleményben beszámolnak arról, miként fejlesztettek ki egérembrióból kivett sejtek felhasználásával biomérnöki úton fogcsírát. A csírákat később felnőtt egerek állkapcsába ültették be.

A beültetés utáni 37. napon kibukkantak az új fogak, amelyekkel a rágcsálók harapni is tudtak. „A biomérnökséggel előállított fog zománcának és dentinjének (a fog állományának) keménysége megegyezett a természetes felnőtt fogéval” – tudatták a médiával a Tokiói Tudományegyetem kutatóintézetének munkatársai.

A Cudzsi Takasi által vezetett csoport reményei szerint technológiájukat emberi szervek növesztésére is használhatják egykor. „A helyreállító terápia végső célja, hogy teljesen funkcionáló, biomérnöki úton létrehozott szerveket fejlesszen ki, melyek a betegség, sérülés vagy öregedés következtében elvesztett vagy károsodott szerveket helyettesíthetik” – írták tanulmányukban.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink