hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Okosmelltertó segíthet a mellrák korai felismerésében

A SmartBra olyan intelligens melltartó, aminek célja a rákos megbetegedések megelőzése és felismerése a legkorábbi stádiumban, írja az Index.

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) diákjai fantasztikus innovációval jelentkeztek. Az általuk megálmodott SmartBra olyan intelligens melltartó, aminek célja a rákos megbetegedések megelőzése és felismerése a legkorábbi stádiumban, rendszeres, nem invazív és fájdalommentes megfigyelési módszerrel – idézi az Index a csapat sajtóközleményét.

A fiatalok ötlete a mammográfiában használt röntgensugarak helyett ultrahangos rendszeren alapul, az ultrahangot a fehérneműben lévő elektromos érzékelők generálják. Ezek a szenzorok egyszerű nyomásra aktiválódnak.

A meglévő, sugárzást használó rákészlelő technológiától eltérően az IcosaMed rendszere ultrahanghullámokat bocsát ki – például a nagy intenzitású fókuszált ultrahang (HIFU) és az alacsony intenzitású pulzáló ultrahang (LIPU) esetében –, hogy így vizsgálja a potenciálisan rákos sejteket. Ha a rendszer gyanús sejttömeget észlel, figyelmezteti viselőjét, de a feltalálók szerint a szisztéma nem csak a rák kimutatására lenne képes, némi fejlesztéssel megelőzőleg is hathat, és az alacsony dózisú ultrahanghullámok kibocsátásával serkentheti a rákos sejtek önpusztítását.

Ezt az intelligens melltartót első körben azoknak a nőknek ajánlják, akiknél már diagnosztizáltak emlőrákot, hogy a melltartó segítségével követhessék a betegség alakulását. A második megcélzott vásárlókör a genetikailag veszélyeztetett nők csoportja.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink