hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Kevesebb cukor, kevesebb betegség

Milliók maradnának egészségesek, ha csak kicsivel csökkentenék az élelmiszerek cukortartalmát, derül ki a Qubit összeállításából.

Ha az előre csomagolt termékekben 20 százalékkal, az üdítőkben pedig 40 százalékkal csökkentenék a cukortartalmat, az csak az Egyesült Államokban 2,48 millióval csökkentené a szív- és érrendszeri események számát, 750 ezerrel a cukorbetegek számát, továbbá 490 ezerrel a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező haláleseteket. Mindez a nyereség a felnőtt populáció élettartamát felölelő időszakban adódna – derült ki a Circulation című folyóiratban augusztus 27-én publikált mikroszimulációs kutatásból.

A kutatás szerzői több amerikai intézményből – a Massachusettsi Általános Kórházból (MGH), a Tufts Egyetem Friedman táplálkozástudományi iskolájából, a Harvard Egyetem T.H. Chan közegészségügyi iskolájából, valamint a New York-i egészségügyi és mentálhigiénés hivatalból – verbuválódtak, hogy megvizsgálják, milyen egészségügyi és gazdasági hatásai lennének, ha az országban szigorúbban szabályoznák az élelmiszerekbe épített cukor mennyiségét – amit egyébként a só- és cukorfogyasztás csökkentését célzó nemzeti kezdeményezés, az NSSRI javasolt is 2018-ban. A több mint száz egészségügyi szervezet részvételével működő NSSRI idén februárban véglegesítette javaslatát azzal a céllal, hogy iparági szereplők önként vállalják cukros élelmiszereik fokozatos megreformálását.

Hogy a tervezetből törvény legyen, ahhoz persze kormányzati támogatás is kell, hiszen a cukormentesítésen dolgozó cégeket monitorozni kellene, eredményeiket nyilvános jelentésekben kellene közzétenni. A kutatócsoport reméli, hogy modelljük hozzájárul a cukortartalom csökkentését előíró törvényhez szükséges konszenzus kialakításához. Siyi Shangguan, az MGH gyakorló orvosa, a tanulmány vezető szerzője szerint „a kereskedelmileg előállított ételek és italok cukortartalom-csökkentésének nagyobb hatása lesz az amerikaiak egészségére, mint bármely más, a cukorbevitel csökkentését szorgalmazó kezdeményezésnek a cukoradótól a hozzáadott cukor felcímkézésén át a cukros italok iskolai árusításának tilalmáig”.

A modell szerint 10 évvel az után, hogy az NSSRI által javasolt szabályozás hatályba lép, az Egyesült Államok 4,28 milliárd dollár egészségügyi kiadást spórol meg, a jelenlegi felnőtt populáció (pontosabban a 35-79 évesek) élettartamára vetítve pedig már 118,04 milliárd dollárra rúg ez az összeg. Ha a cukorfogyasztás miatt kialakuló betegségek folytán kiesett produktivitással is kalkulálnak, már 160,88 milliárd dollár a megtakarított összeg. Mivel a kutatók konzervatívan számoltak, valószínű, hogy még alá is becsülik a célzott egészségvédelemmel megspórolható pénz mennyiségét. Még ha az iparági szereplők csak részben tartják is be az előírásokat, a szabályozásból akkor is jelentős népegészségügyi és gazdasági haszon származna, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink