hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az emelkedő jövedelmek erodálják a csipszadó hatását

A gyorsan növekvő reáljövedelem hatására ismét emelkedni kezdett az édességek vásárlására fordított összeg, írja a Növekedés.hu.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet 2013-as felmérése szerint a gyártók 40 százaléka módosította termékeinek receptjét. Ebből 30 százalék teljesen elhagyta a káros összetevőt, 70 százalék pedig csökkentette annak mennyiségét. A NETA hatására az érintett termékek forgalma 27 százalékkal esett vissza, áruk pedig átlagosan 29 százalékkal lett magasabb. A cukrozott termékekre költött lakossági összeg már a bevezetés évében, illetve az azt követő évben is csökkent. 2013-tól kezdődően azonban a gyorsan növekvő reáljövedelem hatására ismét emelkedni kezdett az édességek vásárlására fordított összeg, írja a Növekedés.hu a jegybank elemzésére hivatkozva.

Az adó mértéke hosszabb ideig szinte egyáltalán nem változott, idén viszont 2018-hoz képest ötödével emelkedett az érintett termékek utáni fizetési kötelezettség. Egyébként is érdekessége az adónemnek, hogy nem százalékos mértékű, hanem az adott termékfajta fogyasztási egységeire (kilogramm, liter) határozták meg. 

Az MNB lát még lehetőséget az adónem további fejlesztésére, amelyet a 2019-ben megjelent Versenyképességi programban is megfogalmaztak. Ennek legfontosabb eleme a cukrozott termékek további visszaszorítása. Ennek érdekében érdemes lenne az adófizetési kötelezettséget a 100 milliliterenkénti 8 grammos jelenlegi cukortartalom helyett már 5 grammos mérték esetén előírni. Ennek eredményeként a gyártók várhatóan csökkenteni fogják termékeik cukortartalmát.

(forrás: Növekedés.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink