hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Étrendkövető fogtapasz

Olcsó eszközt kaphatnak a kezükbe a kutatók a vizsgálati alanyok tápanyagbevitelének nyomon követésére, írja a GyártásTrend.

A Tufts Egyetem kutatói feltaláltak egy fogra tapasztható, kettő négyzetmilliméteres szenzort, amely minden egyes falat kémiai összetételét meg tudja határozni.

Az eszköz tulajdonképpen zseniálisan egyszerű. Amikor középső rétege a különböző beérkező vegyületekkel (sóval, etanollal stb.) érintkezik, az érzékelő elektromos vonásai és így a kisugárzott rádióhullámai is folyamatosan megváltoznak.

A tapasz jelenlegi formájában egy hordozható készülékre vezeték nélkül küldi tovább a beszerzett információt, és egyelőre az élelmiszerek glukóz-, só- és alkoholtartalmának detektálására képes. Egy sajtóközlemény szerint a jövőben a repertoárt még számos tápanyaggal és más vegyületekkel is bővíteni fogják.

Tapintatosságból inkább csatolt képen mutatjuk meg az eszközt (Forrás: 123rf)

Az orvosi tanulmányok keretében a kutatók olcsó eszközt kaphatnak a kezükbe a vizsgálati alanyok tápanyagbevitelének nyomon követésére, a különböző diétát folytató emberek számára pedig a tapasz érdemben segíthet kordában tartani az elfogyasztott táplálék mennyiségét, közli a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink