hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

 

Egy fehérje lehet felelős az alkoholisták visszaeséseiért

A Scripps Kutatóintézet munkatársai szerint az agy egyik fehérjéje felel az alkoholbetegeknél tapasztalható visszaesésekért, és a megvonás ideje alatt ez a molekula lehet felelős a kialakuló sóvárgásért és szorongásért is, írja a Qubit.

Marisa Roberto, a tanulmány vezető szerzője szerint az elvonás a stresszrendszert aktiválja az agyban, ami jobb megküzdési mód híján visszaeséshez vezethet.

Egy korábbi kutatásra alapozva kezdték el vizsgálni, hogy hogyan lehet enyhíteni a szorongás és az alkohol utáni sóvárgás tüneteit, ugyanis a két dolog között már feltártak összefüggéseket. A friss kutatásban bemutatták, hogy az alkohol megvonása stresszreakciókat vált ki az agyban, így többféle stresszmolekula, köztük CRF (kortikotropin-felszabadító hormon) szabadul fel. Ez stimulálja a prefrontális kéreg (a homloklebeny elülső része) arra érzékeny receptorait és a limbikus (vagyis az érzelemfeldolgozó) rendszer agyterületeit.

A CRF-re érzékeny neuronok mennyiségének szabályozásával egerekben tudták módosítani a kialakuló stresszreakció mértékét. Ennek megfelelően az alkoholmegvonásra is kevésbé intenzíven reagáltak azok a kísérleti állatok, amelyekben csökkentették a receptorok számát. Emellett arra is felfigyeltek, hogy a CRF-érzékeny neuronokban termelődő CSF1 immunfehérje mennyiségének van szerepe a szorongás, a depresszió és az alkoholmegvonás tüneteinek erősségében. Ha a fehérje szintje magasabb, az egerekben nagyobb mértékű szorongást figyeltek meg, mint akkor, amikor a neuronok és a fehérje szintjét mesterségesen csökkentették.

A lehetséges kezelés tehát kifejezetten a receptorokra és az immunfehérje mennyiségének szabályozására irányulhat, amivel nemcsak az alkoholbetegek számára biztosíthatnak állapotjavító kezeléseket, hanem a hangulatzavarral és szorongással élők életminősége is javítható, írja a lap.

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink