hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Tudomány

Barátaink kialvatlanságától drogfogyasztás?

A korábbi vélekedéssel ellentétben az alváshiány vezet fokozott kábítószer-fogyasztáshoz, nem pedig fordítva. A kevés alvást viszont a tinédzserek a barátaiktól tanulják el.
Egy 90 000 serdülővel egy tanéven keresztül végzett korábbi felmérésben Sara Mednick neurológus és kutatócsoportja a barátságokban bekövetkező változásokat elemezték, hogy megállapítsák, milyen hatások vezetnek drogfogyasztáshoz. Kiderült, hogy nem csupán az alváshiány és a drogozás nőtt párhuzamosan, de a kevés alvás a marihuánafogyasztás valószínűségét is fokozta. Ha valakinek egy olyan barátja volt, aki 7 óránál kevesebbet aludt, az már 20 százalékkal növelte a marihuánaélvezet valószínűségét – állapították meg a kutatók. Minél több keveset alvó barátja volt egy tinédzsernek, annál nagyobb valószínűséggel szívott drogos cigarettát. Az is kiderült, hogy az iskola legnépszerűbb diákjai, a közösségi élet központi figurái aludtak a legkevesebbet és drogoztak a legtöbbet, e szokásaikat átvették a barátaik is.
 
Miután a vizsgálatot a kilencvenes évek elején – még az internetes korszak beköszönte előtt – végezték, az éjszakázások akkoriban a késői telefonokban és a „csavargásban” merültek ki. Azóta azonban újabb, alvástól eltérítő szokások jelentek meg, pl. az SMS-ezés, a chatelés és társaik, ezek pedig még több okot adnak a késői fennmaradásra. Ráadásul a lehetőségek tárházának bővülése miatt a helyzet várhatóan tovább romlik.
 
A kutatást vezető neurológus szerint a barátságokban bekövetkező változási minta azt mutatja, hogy a serdülők hasonló gondolkodásúakkal barátkoznak, és e barátságok határozzák meg egymás viselkedését is. A kölcsönös barátságok nagyobb mértékben szabják meg egymás alvási és kábítószerezési szokásait, mint az olyan „párok” esetében, ahol csak az egyik serdülő nevezte barátjának a másikat. A nem viszonzott barátságoknál a barát viselkedését alig vagy csak kismértékben befolyásolta a másik fél.
 
A szintén amerikai Susan Tapert pszichológus (aki nem vett részt a felmérésben) egyetért azzal, hogy a kevés alvás drogfogyasztáshoz vezethet, de azt állítja, hogy a két szokás valószínűleg egymást erősíti. Egy korábbi vizsgálat szerint ugyanis az alkoholelvonó kúrán való részvétel után továbbra is alvászavarral küzdők körében több volt a visszaeső alkoholista.
 
Mednick azt is ki szeretné deríteni, hogy a kevés alvás vajon összefüggést mutat-e a szerencsejátékokkal. A vizsgálatokban részt vevő James Fowler – aki korábban kimutatta, hogy az elhízás baráti körökben elterjedhet – hasznos vizsgálati alanynak tartja ezeket a baráti társaságokat az összefüggések kiderítésére.
 
Oravecz Elvira, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink