hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Az egész szervezetet megfertőzheti a koronavírus

A hvg.hu szerint amerikai kutatók a boncolások során a szívben, a zsírsejtekben, a gyomorban, a bélrendszerben, a bőrben és az agyban is találtak koronavírust.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) tudósai az eddigi legátfogóbb vizsgálatot végezték el annak érdekében, hogy kiderüljön, a koronavírus mennyire képes megfertőzni a szervezet légzőrendszeren kívüli részeit.

A publikálás előtt álló anyagról a Bloomberg News számolt be. A kutatás során 44 elhunyt beteg teljes boncolását végezték el, akik közül csak öt ember volt, akik nem a koronavírus miatt haltak meg. A szakemberek azt találták, hogy bár a koronavírus nagyobb része egyértelműen a tüdőben és a légutakban volt megtalálható, a betegek 80 százalékánál találtak fertőzésre utaló jeleket a szív- és érrendszerben, 73 százalékánál a gyomorban és a bélrendszerben, 68 százalékánál pedig az izomban, a bőrben, a zsírban és az idegszövetekben is.

A szakemberek test 85 különböző pontjáról vettek mintát, és ebből 79-ben megtalálták a koronavírust. Volt olyan elhunyt, akinél a tünetek megjelenése után 230 nappal is kimutatható volt a vírus RNS-e.

Az elhunyt és felboncolt emberek többségénél a koronavírus súlyos megbetegedést okozott, ám még azoknál is megtalálható volt a szervezetben a vírus, akiknek közepes vagy enyhe tünetei voltak.

A vizsgálatot 2020 áprilisa és 2021 márciusa között végezték el, közli a lap.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink