hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Árvaházi kislányon kísérletezett a szadista orvos

A második világháború után egy amerikai orvos – a washingtoni kormányzat megbízásából – szadista módszerekkel fertőzött meg guatemalaiakat szifilisszel. Az USA elnöke már tavaly bocsánatot kért emiatt, de most a kártérítési perek nyomán egyre borzalmasabb részletek derülnek ki – írja az [origo].

John Cutler hanyagul ugyan, de maga jegyezte le "kutatásait". A leírásra véletlenül bukkant rá 2009-ben egy történész, azóta elképesztő adatok kerültek napvilágra, és mind a mai napig szaporodik Cutler áldozatainak száma. Sokan ugyanis – nem tudva arról, hogy kísérleti alanyok voltak – saját gyermekeiket fertőzték meg.

A szifilisz (vérbaj) főleg nemi úton terjed, de Cutler éppen azt használta ki borzalmas kísérleteiben, hogy nemcsak így kerülhet be a szervezetbe a kórokozó, a Treponema pallidum nevű baktérium. Hogy például Semmelweis Ignác boncolás közben ejtett sebén keresztül kaphatott-e szifiliszt, erről régóta folyik vita a hazai (orvos)történészek között.

A német újság, a Die Zeit riportja szerint Cutler nemcsak rabokon, katonákon és prostituáltakon, hanem árvaházi kislányokon is kipróbálta embertelen módszerét. Ők felnőve nem is tudhatták, hogy pontosan mi történt velük a guatemalai gyermekintézményben. Vannak, akik szüleiktől kapták a szifiliszt. (A vérbajt az anya is átadhatja magzatának.)

A nemi betegségek kutatásával foglalkozó Cutler tizenkétezer oldalnyi feljegyzését és más dokumentumait odaadományozta a Pittsburghi Egyetemnek, ahol dékánként tevékenykedett jóval a világháború után. Az "Inoculation Syphilis" (Szifilisz beoltása) című munka szerzője hét fejezetre tagolta "művét", amely összesen 314 oldalas. Ezt a dokumentumot a szerző életében soha nem publikálták a Die Zeit szerint. A lap megjegyzi: aki olvasta, az tudja miért nem... A Pittsburghi Egyetem az idén márciusban elítélte egykori, 2003-ban elhunyt dékánját –- a helyi lap szerint. (...)

Tavaly – a brit Guardian cikke szerintBarack Obama egy guatemalai számot hívott fel: "legmélyebb sajnálatát" fejezte ki, és bocsánatot kért az áldozatoktól. A guatemalai elnök, Álvaro Colom szerint, ami történt, az emberiesség elleni bűncselekmény volt. Ma már bírósági szakaszban tart az ügy: Guatemala beperelte az Egyesült Államokat, húsz guatemalai is gyűjtőpert indított az USA ellen kártérítést követelve. (...)

Cutler kísérletei 1946-48 között zajlottak. A pénzt az amerikai állam adta. A kísérleteket élő embereken hajtották végre, a beleegyezésük nélkül. Cutler a helyi illetékesektől szabad kezet kapott, cserébe modern egészségügyi laboratóriumot ígért a latin-amerikai országnak Washington nevében.

Guatemalába érkezve először prostituáltakat kezdett szifilisz-kórokozókkal beoltani. (Már ezt is törvény tiltotta a latin-amerikai országban, de a helyi politikai felfordulás közepette az új guatemalai elnök szemet hunyt a kísérletezés felett.) Ezután a prostituáltakat rászabadította a katonákra és a börtönök foglyaira. (...)

A Die Zeit citálja a feljegyzéseket is: 83 ember halt meg a kísérletek közben. A megfertőzöttek között 558 katona, 486 pszichiátriai beteg, hat prostituált és 39 más személy volt. A New York Times 2010-ben még "csak" 700 szándékosan megfertőzöttről írt

2011-ben Cutler özvegye úgy nyilatkozott guatemalai tartózkodásukról: "Nos, nekünk nagyon tetszett." Hogy a kilencévesen egy árvaházban megfertőzött Orellanának tetszettek-e az amerikaiak, azt nem kérdezték meg tőle. 

A teljes cikk az [origo]-n

Szegő Iván Miklós
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink