hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A vér-agy gát gyorsabb öregedése lehet az Alzheimer-kór egyik fő kiváltó oka

A Washington Orvosi Egyetem kutatói a Nature Aging folyóiratban megjelent review cikkükben több mint 150 korábbi publikáció tanulmányozásával arra keresték a választ, hogy a természetes öregedés során milyen változások tapasztalhatók a vér-agy gát szerkezetében és működésében.

Megállapították, hogy viszonylag kevés információval rendelkezünk erről a folyamatról, de az már most is jól látható, hogy az ApoE4 allélt hordozó betegeknél a vér-agy gát sokkal gyorsabban öregszik.

Ez többek között a periciták fokozott ütemű pusztulásában jelentkezik, míg az asztrociták hiperaktívvá válnak. Ezért a kutatók azt feltételezik, hogy a periciták funkcionalitását megőrző tevékenységek, például a rendszeres testmozgás, a kalóriabevitel visszafogása jótékony hatású lehet, de rapamicin adagolása vagy a periciták transzplantációja is felmerült, mint lehetséges jövőbeni kezelés.

A vér-agy gát öregedése, “lyukasabbá válása” magyarázatot ad arra is, miért reagálnak érzékenyebben az idősek bizonyos gyógyszerekre.

Forrás: William A. Banks et al, Healthy aging and the blood–brain barrier, Nature Aging (2021).

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink