hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Mikrobuborékok segíthetnek a gyógyszertranszportban

A Toronto Egyetem kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel jelentősen növelhető a vér-agy gáton keresztüli gyógyszertranszport során alkalmazott fókuszált ultrahangos technológia hatásossága.

Alzheimer-kóros betegek kezelésénél például az intravénásan adagolt immunglobulin terápia legnagyobb hátránya, hogy csak korlátozottan éri el az agyat, mivel a vér-agy gát nem engedi át a nagy méretű molekulákat. A jelenlegi, állatokon végzett vizsgálatok során a kutatók mikrobuborékokat alkalmaztak, amelyek az MRI által irányított ultrahang hatására hirtelen kitágultak majd összementek, mint amikor egy léggömböt hirtelen felfúj vagy leereszt valaki, csak másodpercenként több százszor. Ez a rezgés átmenetileg képes szétfeszíteni a vér-agy gát szorosan kapcsolódó fehérjéit, és a nagyobb méretű molekulák is egy rövid ideig képesek bejutni az agyba. Az eredmények szerint ezzel a módszerrel aktiválhatók voltak a fagocita, takarító funkciót ellátó gliasejtek, és sikerült fokozni a neurogenezist.

A közlemény itt olvasható:

Sonam Dubey et al. Clinically approved IVIg delivered to the hippocampus with focused ultrasound promotes neurogenesis in a model of Alzheimer's disease, Proceedings of the National Academy of Sciences (2020).

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink