hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

A vér-agy gát elváltozása figyelhető meg Alzheimer-kóros betegekben

A Translational Genomics Kutatóintézet munkatársai az Alzheimer’s & Dementia folyóiratban számoltak be új vizsgálatuk eredményéről, miszerint a vér-agy gát elváltozását tapasztalták Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél.

Egészen pontosan azt figyelték meg, hogy a choroid plexus megnagyobbodik, és fokozott abnormális gyulladásos szignalizációt folytat az egészséges kontrollhoz képest. A choroid plexus az életkorral egyre növekszik egészséges egyéneknél is, de a kutatók szerint a legnagyobb különbség az Alzheimer-kóros és az idős, de egészséges betegek között a 66-75 éves korosztályban mutatkozik.

Az új megfigyelés jelentőségének tisztázása további vizsgálatokat igényel, mert egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a jelenség az Alzheimer-kór kiváltó oka vagy következménye, de az már biztos, hogy különbözik más neurodegeneratív megbetegedéseknél tapasztalható elváltozásoktól, mint amilyen például a Lyme-kór vagy az amiotrófiás laterálszklerózis.

Forrás: Maria Čarna et al, Pathogenesis of Alzheimer's disease: Involvement of the choroid plexus, Alzheimer's & Dementia (2023).

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink