hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

A koenzim Q10 és a NADH hatása a fáradtság érzésre és az egészséggel összefüggő életminőségre

A myalgiás encephalomyelitis vagy krónikus fáradtság szindróma (ME/CFS) egy súlyos, összetett, krónikus, multiszisztémás betegség. Etiológiája ismeretlen, gyakran perzisztáló vírusfertőzés váltja ki (posztvirális fáradtság szindróma). Világszerte 17-24 millió embert érint. A krónikus fáradtság mellett az ME/CFS legjelentősebb tünetei a fizikai/mentális feladatok végrehajtásának intoleranciája, változások a koncentrációban/memóriában, a nem pihentető alvás, az orthostaticus intolerancia és a generalizált krónikus fájdalom.

 

Sajnos jelenleg nincsenek kereskedelmi forgalomban diagnosztikus tesztek, nem ismertek specifikus laboratóriumi biomarkerek, és nem állnak rendelkezésre célzott, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) által elfogadott gyógyszerek az ME/CFS kezelésére.

A koenzim Q10 (CoQ10) és a nikotinamid-adenin-dinukleotid redukált formája (NADH) a mitochondriális ATP termelésért felelős elektrontranszportlánc kulcsfontosságú összetevői. Csökkentik a szabadgyöktermelést és redukált formájukban erőteljes antioxidánsként hatnak. ME/CFS-ben már korábban kimutatták a CoQ10 és a NADH szintek, valamint ezen molekulák redox állapotának zavarát. Kevés adat áll azonban rendelkezésre a CoQ10 és a NADH együttes pótlásának fáradtságra, fájdalomra és alvászavarokra gyakorolt potenciális terápiás hatásairól ME/CFS-ben.

2. Módszerek

2.1 Résztvevők

242 kaukázusi, ME/CFS-ben szenvedő pácienst soroltak be konszekutívan egy 12 hetes, egyközpontú, randomizált, kettős vak, placebo kontrollált vizsgálatba 2018 januárja és 2019 decembere között. A beválogatási kritériumok a következők voltak: női nem, 18 éves vagy idősebb életkor és megerősített ME/CFS diagnózis az 1994-es CDC/Fukada esetdefiníciónak megfelelően.

2.2 Beavatkozás

A 242 beválogatott résztvevőből végül 144 teljesítette a teljes vizsgálati protokollt. A résztvevők összesen napi 200 mg CoQ10-et és 20 mg NADH-t (n=72), vagy placebót (n=72) kaptak napi 4 kapszula formájában 8 héten át. A segédanyag tablettánként 20 mg foszfatidil-szerin és 40 mg C-vitamin volt. A placebo tabletták csak segédanyagot tartalmaztak. Minden résztvevő megkapta a saját standard gyógyszeres terápiáját is. A CoQ10-et azért alkalmazták a NADH-val kombinációban, mert irodalmi adatok szerint szinergisztikus antioxidáns hatásaik lehetnek, továbbá a NADH elősegítheti a CoQ10 felszívódását.

2.3 A vizsgálati terv és lebonyolítása

A vizsgálat célja az orális CoQ10 és NADH adagolás klinikai hatékonyságának felmérése volt a fáradtságérzés, a nem pihentető alvási problémák és az egészségi állapottal összefüggő életminőség (HRQoL) tekintetében ME/CFS-ben. A betegek vizsgálata kiinduláskor, a kezelés kezdete után 4 és 8 héttel, végül a kezelés befejezését követően 4 héttel történt meg. A tünetek változását validált, önkitöltős kérdőívekkel mérték.

2.4 Primer végpont

A prospektív, fő kimeneteli végpont az önbejelentésen alapuló fáradtság pontérték változása volt, amelyet a validált Fáradtsági hatás skála (Fatigue Impact Scale, FIS-40) segítségével mértek meg 4 hetente, 3 hónapon keresztül, egészen az utolsó vizitig. FIS-40 skála 3 domént tartalmaz és összesen 40 kérdésből áll. Ezeknek a segítségével megadható a napi fizikai (10 kérdés), kognitív (10 kérdés) és pszichoszociális (20 kérdés) funkciók során érzett fáradtság szintje, melyekre összesen 0-160 közötti pontszám adható. A magasabb pontok súlyosabb fáradtság érzetet jelölnek.

2.5 Szekunder végpontok

Szekunder végpont volt az alvászavarok, valamint a HRQoL változásának mérése validált önkitöltős kérdőívekkel (Pittsburgh alvásminőség index – Pittsburgh Sleep Quality Index, PSQI, illetve Rövid (36 pontos) egészségfelmérés - 36-Item Short Form Health Survey, SF-36).

3. Eredmények

3.1 A résztvevők kiindulási jellemzői

A vizsgált csoportok között kiinduláskor nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a demográfiai és a klinikai paramétereket tekintve. A kezelési csoportokban a standard gyógyszeres terápiák között sem volt szignifikáns különbség.

3.2 Változások a fáradtságérzékelésben a résztvevők között

Az aktív kezelési csoportban a kognitív fáradtságérzés (amit FIS-40 skála kognitív domén része mért) szignifikánsan javult a kiindulási értékhez képest a 4 és 8 hetes vizitek alkalmával. A pszichoszociális domén – bár nem érte el a szignifikáns értéket -, nominális javulást mutatott a 4 hetes viziten az aktív csoportban. A CoQ10 + NADH csoportban a FIS-40 összpontszám szignifikánsan csökkent a kiinduláshoz képest a 4 hetes viziten.

3.3 Változások az alvás minőségében és az egészséggel összefüggő életminőségben (HRQoL) koenzim Q10 és NADH pótlást követően a vizsgálati populációban

3.3.1 Pittsburgh Alvásminőségi Index (PSQI)

A kísérleti csoportban statisztikailag szignifikáns különbség jelent meg az alvás időtartamát tekintve a 4 hetes viziten a kiinduláshoz képest. Sőt, a kísérleti csoporton belüli összehasonlító analízis során a kiindulási értékhez viszonyítva is mindvégig szignifikáns különbség mutatkozott a PSQI doménokban.

3.3.2 A rövid 36 pontos egészség kérdőív (SF-36)

A szintén több részből álló SF-36 kérdőív kiértékelése során azt találták, hogy a fizikai funkció jobb pontértékeket mutatott a CoQ10 + NADH csoportban; a kezelés alatt mindkét vizit alkalmával (4. és 8. héten is) statisztikailag szignifikáns javulást figyeltek meg a kiinduláshoz képest. A testi fájdalom domén a 4 hetes viziten javult a kiinduláshoz viszonyítva. A placebo csoportban a kezelés felfüggesztése után 4 héttel figyeltek meg vitalitás csökkenést.

3.4 A klinikai biztonságosság és tolerálhatóság értékelése

Az ME/CFS páciensek jelen vizsgálata folyamán nem jelentettek releváns, a kezeléssel összefüggő nemkívánatos eseményt. A CoQ10 és a NADH pótlás 8 héten keresztül biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult.

4. Diszkusszió

ME/CFS-ben szenvedő betegeknél a krónikusan aktivált immunválasz, a nitrozatív és oxidatív stressz indukálhat agyi hypoperfusiót/hypometabolizmust, idegrendszeri gyulladást, DNS károsodást, mitochondriális funkciózavart, a sérült fehérjék és lipid membrán komponensek ellen szekunder immunválaszt, valamint az intracelluláris jelösvényeken diszfunkcionális folyamatokat.

A CoQ10 és a NADH bioenergetikai kofaktorok, amelyek képesek a mitochondriális működés felerősítésére. A két molekula erőteljes szabadgyökbefogó is, így mérsékelni tudják az oxidatív stressz által okozott lipid peroxidációt és DNS károsodást, továbbá erőteljes antioxidáns tulajdonságaik is vannak.

Jelen vizsgálat erőssége, hogy (1) jelentős számú páciens bevonásával történt, (2) a CoQ10 és NADH pótlás javulást hozott a kognitív fáradtság és a HRQoL tekintetében, (3) a beválogatási kritériumok homogének voltak, (4) a mitochondriális funkció miatt lényeges, hogy csak nőket vontak be a vizsgálatba, valamint, hogy (5) a résztvevők jól tolerálták a CoQ10 és NADH pótlását.

A vizsgálat korlátozó tényezői: (1) A primer végpont, vagyis a fáradtság érzés értékelése FIS-40 kérdőívvel egy szubjektív paraméter. (2) Felmerültek korlátozó tényezők a vizsgálat tervezésében, illetve a résztvevők beválogatása kapcsán – a homogén, egyközpontú beválogatás miatt óvatosnak kell lennünk az eredmények általánosításakor. (3) A csoportok között talált statisztikai különbségeket eredményezhette a placebo hatás (a foszfatidil-szerin és a C-vitamin, mint segédanyagok). (4) A dózis-hatás összefüggést nem lehetett monitorozni és regisztrálni.

5. Következtetések

A szerzők információi szerint ez az első vizsgálat, amely a jelentős számú ME/CFS betegnek adott orális CoQ10 és NADH pótlás hatásait elemzi. A kombináció egy 2 hónapos időszak alatt potenciálisan hatékonynak bizonyult a kognitív és az általános fáradtságérzés csökkentésében, ezáltal javította a HRQoL-t ME/CFS-ben. A terápiás hatékonyság megmutatkozott az alvás minőségében is a kísérleti csoporton belül. Annak megerősítéséhez, hogy a CoQ10 és NADH pótlás a két egymást követő napon végzett kardio testedzés után jelentkező fáradtság kezelésére nézve is hatékony, hosszabb távú, nagyobb ME/CFS kohorszokkal végzett, randomizált kontrollált vizsgálatok szükségesek.

 

 

 

Castro-Marrero J, Segundo MJ, Lacasa M, Martinez-Martinez A, Sentañes RS, Alegre-Martin J. Effect of Dietary Coenzyme Q10 Plus NADH Supplementation on Fatigue Perception and Health-Related Quality of Life in Individuals with Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: A Prospective, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2021 Jul 30;13(8):2658. doi: 10.3390/nu13082658. PMID: 34444817; PMCID: PMC8399248.

Dr. Szél Edit , háziorvos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink