hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

A HIV-fertőzés gyógyítása nem lehetetlen

12 évvel az első sikeres kezelés után sikerült megismételni az eljárást, így bizonyítva, hogy a HIV-fertőzés gyógyítása nehéz, de nem lehetetlen, írja a hvg.hu.

A tudósok, akik a kezelés részleteit egy Seattle-ben rendezendő virológiai konferencián taglalják majd, hivatalosan a "remisszió", azaz "tünetmentesség" kifejezést használják, a közbeszédben már a szakértők is gyógyulásként emlegetik az esetet. Az amerikai napilap megjegyzi: a kétféle szóhasználat mögött az áll, hogy nagyon nehéz nevén nevezni egy ilyen fajsúlyú valamit, ha összesen csak két példa van rá a világon.

A két esetben közös, hogy a betegek csontvelő-transzplantációt kaptak. És bár azzal az orvosok a páciensek daganatos megbetegedését tervezték kezelni, az átültetés végül ahhoz vezetett, hogy a beteg HIV-fertőzöttsége is eltűnt.

A kezelés kapcsán a tudomány óvatos, mert miközben a HIV-fertőzés kordában tartására ma már viszonylag hatékony gyógyszerek vannak, a csontvelő-átültetés kifejezetten kockázatos beavatkozás, adott esetben évekig tartó mellékhatásokkal. Tömeges elterjedésére ezért egyelőre nem számíthatunk. Arra viszont igen, vélik a szakértők, hogy a hatékonynak bizonyuló transzplantáció elemeit "ellesve", hasonló hatást idézzenek elő az immunsejteknél, és ilyen úton gyógyítsanak ki embereket a HIV-fertőzésből, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink