hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

A HIV-1 törzsek fertőzőképessége függhet a megcélzott receptortól

Francia kutatók eredményei szerint a különböző HIV-1 törzsek fertőzőképessége erősen függ attól, hogy milyen CCR5 típusú fehérjékhez kötődnek, mivel ez határozza meg, hogy milyen sejteket képesek megfertőzni.

A Pasteur Intézet és az INSERM kutatói a PLOS Pathogens folyóiratban publikálták eredményeiket, melyek szerint a CCR5 fehérjék típusa erősen meghatározhatja, hogy az egyes HIV-1 törzsek milyen sejteket képesek megfertőzni, és milyeneket nem.

A CCR5 a fehérvérsejtek felszínén található fehérje, mely szerepet játszik a patogénekkel szembeni immunválasz kiváltásában. Egyben célpontként is szolgál a HIV-1 bizonyos törzsei számára, így az AIDS kialakulásában is nagy jelentősége van. A CCR5 fehérjének különböző formái léteznek, ám az a mechanizmus, mely ezt a változatosságot és ennek következményeit okozza, egyelőre ismeretlen. Mivel a HIV-1 vírussal fertőzött betegeket genetikailag némileg különböző vírustörzsek támadják meg, a kutatók azt vizsgálták, hogy az egyes vírustörzs-változatoknál eltér-e a célpontként használt CCR5-molekula, és ha igen, ez meghatározza-e biológiai tulajdonságukat.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az eredmények szerint mindkét kérdésre igen a válasz. A kutatók ezen felül CCR5-oligomerizációt is megfigyeltek egyes alanyoknál. Funkcionális szempontból a HIV-1 törzsek által horgonyként használt receptorpopulációk típusa és mennyisége határozza meg, hogy az egyes vírustörzsek milyen típusú sejteket képesek megfertőzni, és mennyire lesznek képesek elkerülni a vírusokkal szembeni védekező mechanizmusokat.

A szerzők szerint a vizsgálat egy újabb lépés a CCR5 fehérjék diverzitását szabályozó mechanizmusok, valamint ezek biológiai következményeinek megismerése, feltárása felé, és olyan új gyógyszerek kifejlesztésének lehetőségét veti fel, melyek célpontja a CCR5 lehet.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink