hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

December 1-je, az AIDS világnapja

Hiányzik az államilag támogatott HIV-szűrés

Időben felfedezve, s folyamatos gyógyszerelés mellett a HIV krónikus betegséggé szelídíthető, derül ki a PharmaOnline összeállításából.

Magyarországon a HIV fertőzöttek száma 3 728 a legfrissebb, 2018-as adatok szerint, beleértve a betegségben eddig meghaltakat – 398 fő – valamint az anonim módon kiszűrteket (515 fő) is.  Kezelésben körülbelül 2 ezer HIV fertőzött részesül, döntő többségük – 89 százalék – férfiak, akik jórészt az MSM közösséghez tartoznak, s bár a híradásokban általában a drogfüggőkkel kapcsolatban emlegetik a HIV fertőzés veszélyét, a valóságban az intravénás drogfüggők a statisztikában szinte meg sem jelennek, hangzott el azon a háttérbeszélgetésen, amelyre az AIDS Világnapi Klinikai és Diagnosztikai Konferencia alkalmával került sor, írja a PharmaOnline.

A betegséggel kapcsolatos folyamatos figyelem felhívásra többek között azért is szükség van, mivel sok fertőzött nem akar szembenézni az érintettségével, s csak akkor kerül a rendszerbe, amikor immunrendszerének károsodása már visszafordíthatatlan. Holott – hangsúlyozta dr. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa – a HIV fertőzöttség ma már egy rendkívül jól kezelhető betegség, a vírushordozó azonnal vírusellenes kezelésben részesül, amely ugyan az érintett élete végéig tart – a betegség változatlanul gyógyíthatatlan –, de a korszerű gyógyszerek okán ma már nincsenek súlyos mellékhatások. Van olyan beteg, aki 32 évvel ezelőtt tudta meg, hogy vírushordozó, mindmáig kiváló egészségi állapotban van, családban él, dolgozik. A felfedezett HIV fertőzöttek közül minden negyedik-ötödik érintett azonban a betegség végstádiumában jelentkezik, így évente 10-15 ember hal meg AIDS-ben, holott ha időben jelentkeztek volna szűrésre, ma is élhetnének. További problémaként említette a főorvos a terhes nők HIV szűrésének megoldatlanságát. Ennek tudható be, hogy évről évre születnek vírushordozó csecsemők, holott ha a vírushordozó terhes édesanyát időben kiszűrik és kezelik, egészséges gyermeknek adhat életet.

Bár Miskolcon, Debrecenben és Pécsen új centrumokat nyitottak annak érdekében, hogy a HIV fertőzötteknek ne kelljen feltétlenül a fővárosba utazniuk, ennek ellenére inkább ezt a kényelmetlenséget választják a helyi megjelenés helyett, hiszen még mindig óriási az előítéletesség és a tudatlanság a betegséggel kapcsolatban. Ez Szlávik doktor szerint részben azzal magyarázható, hogy kevés a hazai beteg, s mert mindenki úgy érzi, hogy ez a betegség őt nem támadhatja meg, miközben közel 3 ezer vírushordozó él úgy közöttünk, hogy nem tud az érintettségéről. Évente egyébként 200-300 új esetet diagnosztizálnak.

Komoly gondként említette dr. Ujhelyi Eszter, a Dél-Pesti Centrumkórház molekuláris biológiai laboratóriumának vezetője, hogy Magyarországon nincs államilag támogatott HIV szűrés, alapítványuk cégadományok segítségével működik. Örömmel jelentette be viszont, hogy a józsefvárosi önkormányzat elkülönített egy összeget, amelyből finanszírozzák valamennyi józsefvárosi terhes HIV és hepatitisz szűrését. Aki viszont nem olyan szerencsés, hogy ott él, legfeljebb magánlaboratóriumhoz fordulhat, ahol néhány ezer forintért végzik el ugyanezt a vizsgálatot. Ugyancsak a Józsefvárosban, a Szent Kozma Egészségügyi Központ laboratóriumában minden kedden és csütörtökön (16-18 óra között) bárki jelentkezhet ingyenes HIV és hepatitisz szűrésre – bár finanszírozóként 1 millió forinttal az emberminisztérium is részt vett az akció indításában, mára csak a gyógyszercégek maradtak. Fedezet e munkára 2019 közepéig van. A különböző egészségügyi intézményekben, illetve alapítványok által végzett szűrések összesített számát nem lehet tudni, kivéve azt, hogy évente körülbelül 80 ezer véradónál biztosan elvégzik ezt a vizsgálatot.

A szűrés kardinális kérdés ennél a betegségnél is. Mivel sokan épp az előítéletesség miatt ódzkodnak vérvizsgálatra menni, elég nagy keletjük van a különböző, interneten megrendelhető gyorsteszteknek. Ezeket válthatja fel az a Franciaországban – s más európai államban is – is használt gyorsteszt, amely állítólag jövő nyáron már nálunk, s a környező országokban egyaránt elérhető lesz. Itt nem csak egy gyorstesztről van szó, hangsúlyozta a főorvos, hanem egy rendszerről, amely mellé internetes, valamint 0-24 órás telefonos elérhetőség társul, s olyan videó, amely nemcsak az otthoni használattal, hanem az értékeléssel kapcsolatban is ad tájékoztatást.

A háttérbeszélgetés során úgy tűnt némileg ellentmondásos annak a gyakorlatnak a szakmai megítélése, amelynek során a betegség veszélyének kitett emberek nem a hagyományos módon védekeznek a fertőzés ellen – monogámia, gumióvszer stb. – hanem folyamatosan élnek egy anti-retrovirális terápiával (pre-expozíciós gyógyszeres profilaxis – PrEP), amely bizonyos mértékben – 50-90 százalékban – véd a fertőzéssel szemben. S bár ez a gyakorlat a tengerentúlon terjedt el, ma már egyre több európai országban alkalmazzák, van ahol az egészségbiztosító is támogatja. Nálunk is terjed, támogatást nem kap, holott a módszer igen költséges, a gyógyszer havi adagja 62 ezer forintba kerül.

(forrás: PharmaOnline )

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés