hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Halálos lehet a hamis biztonságérzet

Minden ötödik kiszűrt HIV-pozitív ember már későn, a betegség AIDS stádiumában kerül az ellátórendszerbe, írja a Vasárnapi Hírek.

Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, a fővárosban több helyszínen is. Tavasszal a Józsefvárosban nyílt új állomás, ahol heti két alkalommal végzik a szűrést, egyelőre június 28-ig. Az ingyenes gyorsteszttel végzett HIV- és hepatitis C-szűréshez az új állomáson sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges. Húsz perc alatt az eredmény is megvan.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének főorvosa szerint nagy szükség van az új szűrőállomásra, hiszen továbbra is kevesen szánják rá magukat a néhány perces vizsgálatra. Becslése szerint csupán a hazai HIV-fertőzöttek 30-50 százaléka kap gyógyszeres terápiát, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak a betegségükről. Pedig itthon az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka kezelésben részesül, és ennek a csoportnak közel 100 százalékát eredményesen kezelik, azaz sokáig szinten tartják. A korai szakaszban elkezdett és pontosan követett terápia mellett a HIV-fertőzöttek teljes értékű életet élhetnek, dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak.

Azért is lényeges a szűrés, mert ha a fertőzött tisztában van a betegségével és kezelést is kap, megszakad a vírus átadásának láncolata. A HIV ugyanis hosszú évekig lappang a szervezetben tünetmentesen, és ez idő alatt a szexuális partnerek is megfertőződhetnek. 2014-ben és 2015-ben egyaránt 271 új fertőzöttre derült fény, míg 2016-ban 223 új fertőzöttet regisztráltak, írta a Vasárnapi Hírek.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés