hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Az immunkontroll elitje

Egyes HIV-fertőzöttek képesek gyógyszerek segítsége nélkül kontroll alatt tartani a vírust; a Science Immunology tanulmánya egy lépéssel közelebb visz minket annak megértéséhez, hogyan működik ezeknek az „elit kontrollek”-nek az immunrendszere.

Amikor a HIV-vírusok a szervezetbe jutnak, az immunrendszer T-sejtjeit támadják meg. Habár ezek a sejtek az érrendszerben is keringenek, idejük legnagyobb részét a bél és a nyirokcsomók limfoid szöveteiben töltik. Mindazonáltal, szinte valamennyi HIV-kutató a vérben található T-sejtekre koncentrál, ami hibás képet ad arról, hogyan reagál az immunrendszer a vírusra, írja az új eredményről beszámoló New Scientist-cikkben Bob Roehr.

Ezzel ellentétben Marcus Buggert és kollégái speciálisan azoknak az embereknek a szervezetéből származó limfoid szöveteket és azok T-sejtjeit kezdték vizsgálni transzkripciós és epigenetikus analízis segítségével, akik képesek évtizedekig gyógyszerek nélkül is kontrollálni a HIV-fertőzést (ezek az „elit kontrollek” a HIV-fertőzöttek mindössze 1%-át teszik ki). A korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az elit kontrollek CD8 T-sejtjei sokkal hatékonyabban ölik meg a vérben a HIV-fertőzött sejteket, azonban a HIV képes kikerülni ezt a pusztítást azáltal, hogy elrejtőzik a testszövetekben.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_abhijith3747'>abhijith3747 / 123RF Stock fotó</a>

Marcus Buggert és kollégái most felfedezték (Identification and characterization of HIV-specific resident memory CD8+ T cells in human lymphoid tissue; Science Immunology), hogy az elit kontrollerek immunrendszere a szövetekben is többre képes az átlagemberekénél: az elit kontrollerek szervezetében nagyszámú CD8 T-sejt jut el a limfoid szövetekbe, majd ott tartózkodva működésbe lépnek bizonyos génjeik, az átlagemberek limfoid szövetei ezzel szemben jóval kevesebb ilyen módosult CD8 T-sejtet tartalmaznak. Úgy tűnik, ezek a módosult CD8 T-sejtek kontroll alatt tartják a HIV-et a limfoid szövetekben, azonban ennek a mechanizmusa egyelőre ismeretlen: míg a vérben a CD8 T-sejtek egyszerűen megölik a HIV-fertőzött sejteket, a limfoid szövetekben ez nem történik meg.

Mivel a HIV-fertőzött sejtek idejük mindössze 10%-át töltik a vérkeringésben, az új felismerés a remények szerint nagy előrelépést jelenthet a HIV-ellenes vakcina-fejlesztésben és a gyógyszerkutatásban egyaránt.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink