hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

A cirkadián ritmus hatással lehet az oltások hatékonyságára

Nem mindegy, hogy milyen napszakban kapunk oltást, a biológiai óránk ugyanis befolyásolja a vakcinára adott immunválaszt, írja a hvg.hu.

A szakemberek a vakcinaválaszban kulcsfontosságú immunsejtek mitokondriumaiban végbemenő változásokat vizsgálták. A mitokondriumok kétféle formát vehetnek fel, vagy hosszú, hálózatos hurkokat vagy apró kis darabokra töredezettet. Hogy mikor melyik formát részesítik előnyben, azt a dendritikus sejteken belüli cirkadián óra szabályozza. A védőoltás a hálózatos kialakítás esetében hatékonyabb, ugyanis a dendritikus sejtek ilyenkor jobban képesek piciny darabokra bontani a vakcinát, ami hatékonyabban tud kölcsönhatásba lépni az immunsejtjeinkkel (a T-sejtekkel).

A kutatók szerint érdemes volna kidolgozni a hálózatos fázis indukálásának módszerét, hogy napszaktól függetlenül a legoptimálisabb immunválaszt lehessen adni a vakcinákra. De ettől függetlenül is javítani lehetne a vakcinák beadásának ütemezését a hatékonyság maximalizálása érdekében, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink