2018. június. 20., szerda - Rafael.

A perifériás artériás betegség gyakori kórkép, ám jelentősen aluldiagnosztizált a klasszikus tünetek hiánya, valamint a minimális fizikális eltérések miatt.

Ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days” részeként.

Összefüggést találtak a reggeli kihagyása és az érelmeszesedés kockázata között spanyol és amerikai tudósok, írja az InfoRádió.

Tízből 7-8 embert érinthetnek az erek betegségei, azonban sokan nem is gondolnak arra, hogy panaszaikat érbetegség okozza.

Az érszűkület és a cukorbetegség együtt megsokszorozza az amputáció veszélyét, derül ki a semmelweis.hu írásából.

A pólya viselése önmagában kellemetlen lehet, megfelelő bőrvédelem és alábélelők használata mellett azonban a kellemetlen tünetek enyhíthetők.

A diabétesz mellitus gyakori szövődménye a diabéteszes láb szindróma; a lábamputációknak több mint felét cukorbetegeknél végzik.

A nebivolol számos pleiotrop hatással rendelkezik, amelyek megkülönböztetik a hatóanyagcsoport többi molekulájától – írja a PharmaOnline.

A boka-kar index (ABI: ankle-brachial  index) a  korai atherosclerosisban szenvedő, tünetmentes betegek esetében hasznos módszer.