2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Válaszra sem méltatta a háziorvosokat a kormány

Hiába tettek javaslatokat a háziorvosok a kötelező hétvégi oltás hatékonyabbá tételére, a kormány még csak válaszra sem méltatta őket, írja a Népszava.

– Országos adatokat még nem tudok az idő rövidsége miatt, csak azt, hogy nálunk, Szabolcsban az előírt időpontra, vagyis december végére minden háziorvos regisztrálta magát a kötelező oltási hétvégére – mondta a Népszavának Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának vezetője, a testület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

A MOK a minap tiltakozott Müller Cecília utasítása ellen, amely büntetést is kilátásba helyezett arra az esetre, ha a háziorvos nem vesz részt az akcióban, a Háziorvosi Munkacsoport pedig elküldte javaslatait az egészségügyi kormányzatnak, ám hiába érveltek, levelüket válaszra sem méltatták.

– Semmilyen reakció nem érkezett, noha éppen azért írtunk konkrét javaslatokat, hogy jelezzük a konstruktivitásunkat – folytatta Soós Zoltán. – Az oltás fontos, s valóban fel kell gyorsítani, mert ez a járvány elleni védekezés leghatásosabb formája, ám sokkal észszerűbben kellene megszervezni, mint a mostani rendelkezés. A háziorvos kollégák komoly tapasztalattal rendelkeznek az oltásban, hiszen például a harmadik oltások több, mint felét is ők adták be. És éppen ezen tapasztalatok alapján mondjuk: sokkal több rugalmasságot kellett volna tanúsítani a döntéshozóknak, nem pedig fűnyíró-elv alapján mindenkire ráterhelni a feladatot.

Főleg, hogy a MOK háziorvosi csoportjának vezetője szerint nehéz elképzelni, hogy akik eddig nem vették fel az első vagy a harmadik oltást, a rendelkezés hatására éppen egy hétvégi napon változtassák meg döntésüket tömegesen. – Természetesen biztosan lesznek, akik kihasználják majd a lehetőséget, de a vakcinagazdálkodás, illetve a munkaszervezés szempontjából is hatásosabb lenne, ha a javaslatunk szerint közös oltópontokat állítanának fel – jegyezte meg. – Az én rendelőmtől például száz méter a megyei kórház, ahol folyamatosan oltópont működik a hétvégenként is, vagyis a két helyszín teljesen fölöslegesnek tűnik egyszerre. Ahogyan azokon a helyeken is, ahol több háziorvosi rendelő működik: miért kell mindegyik orvosnak elvinnie egy hétvégét, miért nem elég, ha egymással megbeszélve vállalnak egy alkalmat, s így több idő jut az alapfeladatok ellátására.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés