hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Elhatárolódnak a bírságtól a háziorvosok

Nem gondolom, hogy a háziorvosi praxisok oltási tevékenységét bírságok kiszabásával kellene ösztönözni, mondta az InfoRádiónak az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

Akár ötmillió forintos egészségügyi bírságot is kaphat az a háziorvos, aki nem vállalja önként a Müller Cecília országos tisztifőorvos által a rendelési időn túl előírt, legalább egy hétvégét érintő oltómunkát a januári oltási akciónapok keretein belül. 

A háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője elmondta: a háziorvosi praxisok eddig is jelentős szerepet vállaltak az oltási programok végrehajtásában, mind a tavaszi, mind az őszi időszakban. Ősszel az emlékeztető oltások több mint 47 százalékának a beadása a háziorvosi praxisokban történt a rendelési időben. Minden bizonnyal az újabb oltási akciónapok a háziorvosi praxisokra is több terhet rónak, hiszen az elképzelés szerint péntek délutánonként, illetve szombaton kellene oltási akciónapokat szervezni a praxisokban – emelte ki Békássy Szabolcs.

„Reményeink szerint ehhez az önkormányzatoktól megkapjuk a megfelelő segítséget és támogatást, illetve a megyei védelmi bizottságok ezt előzetesen egyeztetni fogják, hogy mely településeken milyen feltételek mentén lehet biztosítani azt az oltási tevékenységet”. A szakember szerint nem lehet előzetesen felmérni, hogy januárban mennyire lehet sikeres az akció, hiszen a legtöbb praxis már jelentős mértékű átoltottsággal rendelkezik. Azok a praxisok, ahol ez idáig is biztosították az oltás felvételének a lehetőségét, már kiaknázták az ebben rejlő lehetőséget.

A határozatban is szerepel, hogy az előírtak megsértése esetén külön jogszabályban meghatározott 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírság szabható ki. Erre Békássy Szabolcs azt mondta: bármilyen bírság kiszabásától messzemenőkig elhatárolódnak. „Nem gondolom, hogy a háziorvosi praxisok oltási tevékenységét bírságok kiszabásával kellene esetlegesen ösztönözni." Az országos kollegális szakmai vezető háziorvos elárulta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat tartalmát illetően nem történt szakmai egyeztetés.

A teljes információ

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink