2024. április. 26., péntek - Ervin.

Kézmozdulatok meghatározása noninvazív agyi képalkotó eljárással

A University of California San Diego kutatói a Cerebral Cortex folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy az általuk kifejlesztett noninvazív magnetoenkefalográfiás (MEG) képalkotó eljárás segítségével pusztán a beteg agyi aktivitásából rekonstruálhatók a vizsgált személy kézmozdulatai.

A MEG egy 306 szenzorból álló sisak, azaz nem kell az agyba elektródákat ültetni, mint elektrokortikográfia (ECoG) esetén, és jóval precízebb, mint az elektroenkefalográfia (EEG).

A kutatók az egyszerű kő-papír-olló játékban használt kézjelek valamelyikének mutatására adtak utasítást a vizsgált személyeknek, és a képalkotó módszert elemző szoftver, az időbeli és térbeli szignálokat egyaránt értelmező, deep learning algoritmust használó MEG-RPSnet képes volt visszafordítani a jeleket a használt kézmozdulatokra. További érdekesség, hogy amikor csak az agy feléről készült adatokat elemezték, a kézmozdulatok azonosításának pontossága csupán 2-3%-kal csökkent.

Forrás: Yifeng Bu et al, Magnetoencephalogram-based brain–computer interface for hand-gesture decoding using deep learning, Cerebral Cortex (2023).

Clker-Free-Vector-Images képe a Pixabay-en
Clker-Free-Vector-Images képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!