2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Visszamenőlegesen nem növelhető az adatmegőrzési idő

Az egészségügyi adatok esetében az elfogadható és tisztességes megőrzési idő tíz év lenne, írja bejegyzésében a Tisztességes Adatkezelés.

A Kúria 2017. december 4-én kelt ítéletével kötelezte a NEAK-ot, hogy a felperes tíz évnél régebbi egészségügyi adatait törölje az egészségügyi ellátások elszámolásának nyilvántartásából. A per előzményei 2005-ig nyúlnak vissza, akkor derült ki a felperes számára, hogy az egészségügyi adatkezeléssel kapcsolatos törvény nem határoz meg maximális megőrzési időt a társadalombiztosítási ellátások elszámolási adataira, és ezt úgy értelmezik, hogy az adatokat tetszés szerinti, értsd korlátlan ideig tartják nyilván a polgárokról. (2017. december 8.)

A nyilvánvalóan alkotmányellenes helyzet miatt az Alkotmánybíróságnál eljárást indítottam amiatt, mert az adatvédelmi törvény explicit elvárása ellenére az Eüak. törvény nem határozta meg a társadalombiztosítási célból megőrzött személyes egészségügyi adatok megőrzési idejét. Az ügy száma: 1034/E/2005. volt. Az előző adatvédelmi törvény, az Avtv. (1992. évi LXIII. törvény) 3. § (3) bekezdése ugyanis előírta, hogy: "Kötelező adatkezelés esetén az adatkezelés célját és feltételeit, a kezelendő adatok körét és megismerhetőségét, az adatkezelés időtartamát, valamint az adatkezelő személyét az adatkezelést elrendelő törvény vagy önkormányzati rendelet határozza meg."

Az Alkotmánybíróság 2008-ban hozott határozatot az ügyben. Addigra az Országgyűlés már meghatározta a megőrzési időt: előbb 2007. január 1-től 5 év, majd 2007. július 25-től 10 év lett. Ezért az indítvány okafogyottá vált és elutasították. A megőrzési időt 2009. január 1-től 15 évre emelték fel. Már akkor is az volt a véleményem, hogy ezt visszamenőleg nem lehet megtenni.

Az elfogadható és tisztességes megőrzési idő tíz év lenne. Ennek egyrészről az az oka, hogy az Államháztartásról szóló törvény egy EU rendelkezés nyomán 10, majd 2012-től 8 éves megőrzési időt írt elő a költségvetési szervek számára a pénzügyi, elszámolási adatok tekintetében – a szabályos gazdálkodás ellenőrzése érdekében. Másrészt a Büntető törvénykönyvben a költságvetési csalás (ebbe a társadalombiztosítási csalás is beletartozik) elévülési ideje, a maximálisan kiszabható büntetés mértékével egyezik, ami tíz év.

Bővebben a Tisztességes Adatkezelés oldalon.

hirdetés

Könyveink