hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Törzskarton: az adatvédelmi hatóság is vizsgálja

Nem derült ki az új háziorvosi törzskartonok bevezetéséről szóló kormányrendelet-tervezetből, hogy milyen módon dolgozzák, használják fel a törzskartonok adatait – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a NAIH elnöke.

Az adatvédelmi hatóság is vizsgálatot folytat az új háziorvosi törzskartonok ügyében, a vonatkozó kormányrendelet tervezetéből ugyanis nem egyértelmű, miképpen használják fel a betegek adatait, és az érintettek megfelelő tájékoztatást kapnak-e arról, mely adatok megadása kötelező – tudta meg a Magyar Nemzet Péterfalvi Attilától, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökétől. A begyűjtött információk segítségével a kormány nemzeti egészségfelmérést szeretne, ám az orvosok aggódnak, hogy nem lesz idejük ellátni a pácienseket, ha fél órát vesz majd igénybe egy adatlap kitöltése.
 
Az idén júniusban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által benyújtott tervezetet az adatvédelmi aggályok miatt véleményezte a hatóság, és vizsgálatot is kezdeményezett, amely jelenleg is tart. Péterfalvi Attila szerint olyan, a személyes adatok védelmét érintő kérdések vetődtek fel, amelyek még tisztázandók. Ilyen például, hogy az érintettek a törzskarton adatfelvétele előtt megfelelő tájékoztatást kapnak-e arról, mely adatok megadása kötelező, és melyeké önkéntes. A NAIH elnöke felhívta a figyelmet arra: a törzskartonon szereplő személyes és különleges adatok felhasználása csak olyan célra történhet, amelyről az érintett az adatkezelés megkezdése előtt is tudott.
 
A törzskartonok bevezetése – amelyet szeptemberre terveztek, majd januárra halasztottak – a lapnak nyilatkozó háziorvos szerint azért csúszik, mert a kormány nem akarja vállalni a tömeges felháborodást, amit az okozna, ha a betegek időhiány miatt nem kerülhetnének be az orvoshoz. Ha ugyanis 20-25 percbe telik egy új törzskarton kitöltése, nem lehet az összes pácienst ellátni.
(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink