2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Újabb szakterületi világrangsorban az SE

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort megjelentető SanghaiRanking frissen kiadott szakterületi listáin több kategóriában is szerepel a Semmelweis Egyetem, amely 201-300. közötti helyezésével a legjobb eredményt az orvostudományi (clinical medicine) területen érte el a világ 500 legjobb egyetemének listáján.

Biológiai, humánbiológiai, valamint gyógyszerésztudományi szakterületeken a 301-400. helyen végzett a Semmelweis Egyetem, amely a legtöbb listán egyedüli magyar intézményként szerepel. Gyógyszerésztudományi területen a hazai egyetemek közül a Szegedi Tudományegyetem 401-500. helyezést ért el. Az orvosi tudományokban egyébként a Semmelweis Egyetemnél a közép-kelet-európai térségben csak a prágai Károly Egyetem kapott jobb minősítést.

A ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects rangsor idén először 52 szakterületet rangsorol. Az intézetek teljesítményét főként publikációs tevékenységre jellemző indikátorok szakterületre jellemző súlyozásával mérik, figyelembe véve egyebek mellett a közlemények számát és azok megjelenési helyét a szakirodalomban, az idézettséget, a nemzetközi együttműködésben készült közlemények arányát, valamint az adott szakterületen elérhető jelentős díjak számát.

A világ legjobb egyetemeit rangsoroló ARWU listán a magyar felsőoktatási intézmények közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem az 501-600. helyen végzett, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 701-800. helyre került, közli a semmelweis.hu.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink