2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Trumpék betiltott szavai

A Trump-adminisztrációt bíráló szakemberek szerint aggodalomra ad okot, hogy az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) 2019-es költségvetésével kapcsolatos dokumentumaiban megtiltották az olyan szavak és kifejezések használatát, mint a tudományosan megalapozott vagy a magzat.

A The Washington Post pénteken számolt be arról, hogy a CDC munkatársai olyan utasítást kaptak a kormányzattól, amely szerint a közegészségügyi szervezet 2019-es költségvetési dokumentumaiban nem fordulhat elő a következő hét szó és kifejezés: magzat, transznemű, érzékeny, jogosultság, különbözőség, bizonyítékokon alapuló és tudományosan megalapozott, írja az MTI alapján az MNO.

Egy a CDC-ben dolgozó, magát megnevezni nem akaró forrás a lapnak azt is elmondta, hogy az intézmény mellett az egészségügyi és emberierőforrás-minisztériumhoz (HHS) tartozó más hivatalok is kaptak ilyen értelmű utasítást.

A tárca szóvivője, Matt Lloyd azonban visszautasította a The Washington Postban foglaltakat, mint mondta, helytelenül interpretálták azt a „párbeszédet”, amely a költségvetés előkészítési folyamatában zajlik.

A családtervezéssel foglalkozó, civil szervezetként működő női egészségügyi hivatal (PPFA) vezetője, Dana Singiser azonban szombaton azért bírálta a Trump-kormányzatot, mert szerinte „megpróbálják radikálisan megváltoztatni a CDC fókuszát”.

(forrás: MTI/MNO)
hirdetés

Könyveink