2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Tíz országban terjed a kanyaró

Alig három hónap alatt több mint 5 ezren fertőződtek meg, a betegek többsége csak részben vagy egyáltalán nem volt beoltva, írja a WebOrvos.

Jelenleg Európa számos országában terjed a kanyaró, pedig a nemzetközi egészségügyi szervezetek korábban azt tűzték ki célul, hogy 2015-re száműzik az európai kontinensről ezt a kórt. Pontosabban azt szerették volna elérni, hogy a lakosság legalább 95 százaléka be legyen oltva a betegség ellen. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint azonban most két évvel később is sok a fertőzés, alig három hónap alatt több mint 5 ezren fertőződtek meg, és az átoltottság sem éri el a kívánt arányt.

A WebOrvos sorra vette, hogy Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Franciaországból,  Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Svédországból is jelentettek kanyarós megbetegedéseket. Romániában, ahonnan hazánkba is átterjedt a járvány, január 1. és március 10-e között összesen 3446 kanyarós beteget regisztráltak, de a legfrissebb hírek szerint már csaknem 3800 a fertőzöttek száma. A betegek közül 17-en meghaltak. A legtöbb fertőzött csecsemő vagy kisgyerek. A 42 megye közül 37 jelentett kanyarós fertőzéseket, nyugaton a szerbiai határnál lévő Caras Severin a legérintettebb, itt március 10-ig 728 esetet regisztráltak.

Magyarországon múlt péntekig 52 kanyarógyanús esetet jelentettek, de az Országos Tisztifőorvosi Hivatal éppen ma számol be a legfrissebb adatokról.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink