2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Kitekintő

Táplálékkiegészítők az interneten – szteroidokkal

A Henry Ford Kórház gasztroenterológusa beszámol arról, hogy az interneten beszerzett táplálékkiegészítők – illegálisan – anabolikus szteroidokat tartalmazhatnak. Három páciens esetét elemzi a hat közül, akiket az elmúlt évben ilyen előzményekkel kezeltek a kórházukban.

A máskülönben egészséges felnőtt, fehér férfiak (21 és 38 év közöttiek) nem alkoholizáltak, nem szedtek kábítószert, sem egyéb gyógyszereket – csak az interneten megrendelt táplálékkiegészítőket. Az egyik fiatal férfi Superdrol-t szedett, egy másik egy bodybuildig-táplálékkiegészítőt, amelyben dehidroepiandroszteron volt.

A szteroidot tartalmazó táplálékkiegészítők sárgaságot és tűrhetetlen viszketést okoztak, mint legjellemzőbb tünetet. Az orvosok májkárosodást és veseelégtelenséget állapítottak meg.

„Az anabolikus szteroidokról már régóta ismert, hogy májkárosodást okoznak, de azt nem tudják az emberek, hogy a recept nélkül kapható táplálékkiegészítők is tartalmazhatják ezeket a vegyületeket. A szerek vásárlójának valószínűleg fogalma sincs, mit szed be, még ha elolvassa a tájékoztató szöveget, akkor sem” – írja Dr. Stuart C. Gordon, az esettanulmány készítője a Journal of Clinical Gastroenterology szakfolyóiratban.

Független.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink