hirdetés
hirdetés
2019. december. 08., vasárnap - Mária.
hirdetés

Semmelweis Tokióban

A Semmelweis-emlékév alkalmából avattak szobrot november 14-én Tokióban Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár részvételével.

hirdetés

Az átadó ünnepséget, amelyet a japán főváros egyik legfontosabb kórházában, a Japán Vöröskereszt Egészségügyi Központjában tartottak, megtisztelte jelenlétével Micsikó japán császárné. A magyar delegációt vezető államtitkár magyar-japán egészségügyi és orvosi kapcsolatok bővítéséről is folytatott tárgyalásokat Tokióban. Az eseményre Japánba utazott a Semmelweis Egyetem küldöttsége is dr. Rosivall László professzor, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke vezetésével.

Az ünnepség a Semmelweis Egyetemen működő Semmelweis Emlékbizottság, valamint a Semmelweis-emlékév és a szoborállítás kapcsán alakult Japán Emlékbizottság együttműködésében Magyarország Tokiói Nagykövetségének koordinálásával valósult meg. A Madarassy István által alkotott szobor leleplezését Kobajasi Kenicsiró karmester erre az alkalomra komponált zeneműve kísérte. A rendezvényt követően a résztvevők szűk körű megbeszélésen vettek részt a császárnéval.

A szobrot a Japán Vöröskereszt Egészségügyi Központban (Japanese Red Cross Medical Center) helyezték el. A Japán Vöröskereszt először megnyitott kórházának jogelődjét 1886-ban alapították, majd 1891-ben költözött jelenlegi helyére. Az intézmény 708 ágyából több mint kétszázat a szülészet és a gyerekosztály számára tartanak fenn. A kórházban évente több mint háromezer csecsemő születik. Az intézmény elnyerte az UNICEF „Bababarát Kórház” minősítését is.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink